Tak naprawdę nie jest to żaden nowy przepis. Możecie znaleźć u mnie już przepis na sernik na zimno z serka philadelphia oraz na ptasie mleczko:) Ten deser to połączenie tych dwóch ciast. Tak więc propozycja podania a nie przepis dziś:) Skoro lato nas nie opuszcza i trudno naprawdę byłoby wytrzymać w domu przy włączonym piekarniku trzeba więc zrobić coś słodkiego zamiast piec:)
Polecam do przetestowania:) Nie tylko smakuje dobrze ale i wygląda smakowicie prawda?:)
Składniki:
200g/7oz herbatników (albo biszkoptów)
250 ml/8.5 fl. oz śmietany kremówki (heavy whipping cream)
1 serek philadelphia (226g/8oz)
1/4 szklanki cukru pudru
1 galaretka - 85g/3oz - u mnie wiśniowa
300 ml/10 fl. oz śmietany kremówki (heavy whipping cream)
1 galaretka - 170g/6oz - u mnie pomarańczowa
dodatkowo 1 galaretka (u mnie limonkowa) na górę ciasta (170g/6oz)
Wykonanie:
Na dół prostokątnej formy o wymiarach 23x32cm/9x13inch wyłożyć warstwę herbatników.
Masa serowa:
Najpierw rozpuścić galaretkę wiśniową w 3/4 szklanki wody, wystudzić do zimna.
Ubić serek philadelphia z cukrem pudrem na puch. W osobnym naczyniu ubić śmietanę, dodać do masy serowej i wymieszać dobrze (można mikserem). Następnie cały czas ubijając wlewać powoli zimną galaretkę. Wymieszać dobrze i wlać na herbatniki. Wyrównać. Na górze masy serowej ułożyć kolejną wartwę herbatników i włożyć do lodówki.
Masa piankowa:
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Wystudzić do zimna. Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlewać powoli zimną galaretkę. Wymieszać aby się ładnie połączyły składniki i wylać na herbatniki.
Galaretkę limonkową rozpuścić w 3 szklankach wody, wystudzić i wlać na górę ciasta. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Podawać pokrojone na kwadraty.
Polecam i smacznego!:)
pychota!!!!!!!!!!!!!!!! ptasie mleczko, sernik i galaretka zawsze i wszędzie sie sprawdzą!!!!!!!!!!!!szczególnie polecam!!!!!!!!!!
ReplyDeleteTo ciasto jest proste,a smakuje wybornie.Najlepsze jest na drugi dzień ale trudno jest się powstrzymać,żeby nie spróbować wcześniej.Mieszkam w Belgii,zaprosiliśmy z mężem naszych belgijskich znajomych,a,że było bardzo ciepło postanowiłam,że podam właśnie to ciasto na deser,znajomi byli zachwyceni,zniknęła cała blaszka,a dzisiaj robię znowu:)
ReplyDeleteBardzo sie ciesze ze tak smakowalo! :) Ja tez robie je czesto zwlaszcza latem jak nie chce sie piekarnika odpalac :) Pozdrawiam serdecznie :)
Delete