Gdzie nie zaglądnąć to dynie:) W sklepach dynie, farmy dyniowe otwarte i kuszą aby wejść i kupić dynie no i w końcu mi też się udzieliło i zaopatrzyłam się w... foremkę z dyniami:))) Taka słodka była, że nie mogłam się oprzeć:) No i postanowiłam zrobić małe, dyniowe (ale tylko z wyglądu) i pachnące pomarańczą babeczki:) Wyszły pyszne, mięciutkie, delikatne i tak super wyglądające:)
Halloween tuż tuż wieć czas zacząć piec dyniowo i "Halloweenowo":)))
Polecam do wypróbowania:)
Składniki (na 9 babeczek):
113g/4oz masła (1 stick)
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej (cake flour)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
Wykonanie:
Masło i cukier utrzeć na puch. Pojedyńczo dodawać jajka, dobrze ubijając po każdym. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z pomarańczy oraz ekstrakt pomarańczowy.
Wypełniać ciastem foremki do 3/4 wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (355F) przez 16-18 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Posypać cukrem pudrem i podawać. Ja piekłam w dwóch turach (najpierw 6 później 3 ponieważ moja foremka jest na 6 babeczek tylko).
Polecam i smacznego!:)
świetne babeczki! szkoda że w mojej miejscowości nie ma takich foremek!!
ReplyDeleteMożna je również zrobić w tradycyjnych foremkach na muffinki:) Pozdrawiam:)
ReplyDeletedoskonałe na przegryzke nie tylko -ale szczególnie w halloweenowy wieczór:)!!rewelacja:)
ReplyDeletewyglądają rewelacyjnie!
ReplyDeletepozdrawiam Halloweenowo,
Paula
Dziekuję bardzo i również pozdrawiam!:)
ReplyDelete