Jedna z tradycyjnych, regionalnych zup Polski. I jedna z moich ulubionych:) W różnych rejonach Polski podaje się ją albo z ziemniakami albo z jajkiem albo z białą kiełbasą. W każdej wersji doskonała:) Oczywiście nie kiszę sama żurku tylko kupuję gotowy i przygotowuję według poniższego przepisu.
Polecam i to bardzo!
Składniki:
5 średnich marchewek
1 duża pietruszka
1 cebula
4 duże ziemniaki
250g/8.8oz kiełbasy
8 szklanek wody
1/2 słoika żurku (około 250g/8.8oz)*
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki wegety
1 łyżka majeranku
Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać ze skórki. Marchewkę pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, pietruszkę i cebulę zostawić w jednym kawałku. Włożyć to wszystko do dość dużego garnka.
Kiełbasę pokroić w kostkę i również dodać do garnka. Dodać wegetę i wodę, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Jak sie zagotuje odszumować, zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa będą miękkie (około 10-15 minut). Następnie dodać żurek ze słoika i wymieszać dobrze. Zagotować, doprawić solą i pieprzem jeśli to konieczne oraz dodać majeranek. Można go również zabielić mąką ze śmietaną ale ja tego nigdy nie robię.
Podawać.
Polecam i smacznego!:)
*do kupienia w Crossroads Market w Palo Alto
maniakiem żurku jest mój Połówek. sama żurkiem też nie pogardzę (oczywiście w wersji wegańskiej).
ReplyDeletestraszną mam ostatnio ochotę na zupki. może to przez ten ziąb za oknem?
pozdrawiam
żurek uwielbiam. szczególnie taki gęsty :)
ReplyDelete