Kurczak gości na naszym stole bardzo często. Szukam więc od czasu do czasu nowych pomysłów na jego przygotowanie. Ten przepis to ciekawe i smaczne połączenie cytryny i rozmarynu. Mięsko wyszło bardzo dobre i aromatyczne. Polecam Wam gdy następnym razem będziecie przygotowywać kurczaka na obiad:) Warto wypróbować:)
Składniki:
1 średni kurczak
sól i czarny pieprz
1/4 szklanki oliwy extra virgin
sok i skórka z 1 cytryny
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego rozmarynu (świeżego)
Wykonanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Podzielić na 8-10 kawałków. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i dokładnie natrzeć solą i pieprzem.
W małej miseczce lub kubku wymieszać dokładnie oliwę, sok i skórkę z cytryny, drobno posiekany czosnek ora rozmaryn. Wylać całą miksturę na kawałki kurczaka. Poobracać kurczaka aby był dokładnie pokryty marynatą. Przykryć naczynie, np. folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Piec kurczaka w 430F/220C przez około 1 godzinę i 15 minut (zależy od piekarnika). Pieczemy bez przykrycia. Wyjąć i podawać. Super smakuję z ryżem lub ziemniakami lub z ulubioną sałatką.
Polecam i smacznego!:)
Pycha, już zapisałam i wypróbuję na najbliższej imprezie.
ReplyDeleteI love chicken with rosemary!! it's one of the best combinations ever, you make it seem delicious
ReplyDeleteMarzeno- zapraszam Cię do zabawy blogowej. Może zechcesz, w ramach rozrywki, wziąć udział? Szczegóły u mnie: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/01/seriale-serialewg-aleex.html
ReplyDeleteAleex.
Marzenko dziekuje,. a twoje przepisy są znakomite w sam raz na dobry obiad albo imprezka ze znajomymi
ReplyDeleteMarzenko, Twoj kurczak mi dzis wyszedl super!fajna kombinacja cytryny, rozmaryn,kurczak. i takie proste! usciskamy, Kasia i reszta
ReplyDeleteKasia ciesze sie ze smakowalo!:) Sciskamy Was rowniez!:)))
Delete