Sunday, January 22, 2012

Kurczak z Rozmarynem i Cytryną

English Version


Kurczak gości na naszym stole bardzo często. Szukam więc od czasu do czasu nowych pomysłów na jego przygotowanie. Ten przepis to ciekawe i smaczne połączenie cytryny i rozmarynu. Mięsko wyszło bardzo dobre i aromatyczne. Polecam Wam gdy następnym razem będziecie przygotowywać kurczaka na obiad:) Warto wypróbować:)

Składniki:

1 średni kurczak
sól i czarny pieprz

1/4 szklanki oliwy extra virgin
sok i skórka z 1 cytryny
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego rozmarynu (świeżego)

Wykonanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. Podzielić na 8-10 kawałków. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i dokładnie natrzeć solą i pieprzem.

W małej miseczce lub kubku wymieszać dokładnie oliwę, sok i skórkę z cytryny, drobno posiekany czosnek ora rozmaryn. Wylać całą miksturę na kawałki kurczaka. Poobracać kurczaka aby był dokładnie pokryty marynatą. Przykryć naczynie, np. folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum godzinę.


Piec kurczaka w 430F/220C przez około 1 godzinę i 15 minut (zależy od piekarnika). Pieczemy bez przykrycia. Wyjąć i podawać. Super smakuję z ryżem lub ziemniakami lub z ulubioną sałatką.


Polecam i smacznego!:)

6 comments:

  1. Pycha, już zapisałam i wypróbuję na najbliższej imprezie.

    ReplyDelete
  2. I love chicken with rosemary!! it's one of the best combinations ever, you make it seem delicious

    ReplyDelete
  3. Marzeno- zapraszam Cię do zabawy blogowej. Może zechcesz, w ramach rozrywki, wziąć udział? Szczegóły u mnie: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/01/seriale-serialewg-aleex.html

    Aleex.

    ReplyDelete
  4. Marzenko dziekuje,. a twoje przepisy są znakomite w sam raz na dobry obiad albo imprezka ze znajomymi

    ReplyDelete
  5. Marzenko, Twoj kurczak mi dzis wyszedl super!fajna kombinacja cytryny, rozmaryn,kurczak. i takie proste! usciskamy, Kasia i reszta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasia ciesze sie ze smakowalo!:) Sciskamy Was rowniez!:)))

      Delete

Thanks for stopping by!:)