Sunday, July 31, 2011

Kurczak w Sezamowej Panierce

English Version


Proste do zrobienia i szybkie danie. I zawsze to jakaś odmiana i coś nowego na obiad albo jako przekąska na przyjęcie. Delikatne mięsko i chrupiąca panierka z sezamem. Pyszne i to zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam i to bardzo!:)

Składniki (4-6 osób):

około 600g/1.3lb piersi z kurczaka (dwie dość duże piersi) - bez kości i skóry
2 jajka
3/4 szklanki bułki tartej
3/4 szklanki sezamu
przyprawy według uznania - u mnie: sól, czarny pieprz, czerwona papryka oraz czosnek granulowany
około 1/2 szklanki oleju do smażenia

Wykonanie:

Mięso umyć, lekko osuszyć i pokroić na paseczki (grubość według uznania). Oprószyć przyprawami.




Do jednej miseczki wbić jajka i lekko roztrzepać widelcem. Do drugiej wsypać bułkę tartą i sezam i wymieszać dobrze. Kawałki kurczaka najpierw maczać w jajku a następnie w bułce z sezamem.




Na patelni rozgrzać olej (najpierw około 1/4 szklanki). Piec mięsko partiami na średnim ogniu około 2-3 minuty z każdej strony aż będzie złoto-brązowe. Dodać oleju w razie potrzeby.
Podawać jako danie główne z ryżem i sałatką lub na zimno jako przystawka np. z sosem czosnkowym.


Polecam i smacznego!:)

1 comment:

Thanks for stopping by!:)