Niby nic a jaki dobry obiad wychodzi:) Taką zapiekankę można również zrobić z jajkiem zamiast kurczaka. Polecam do wypróbowania:) Nam zawsze smakuje:) Jeśli chcecie aby ziemniaki się bardzie przypiekły proponuję zwiększyć troszkę temperaturę - ale jak dla mnie taka jest idealna. No i jak ją wyjmuję się z piekarnika to roznosi się po domu fantastyczny zapach pieczonej kiełbasy i mięska - prawie jak z ogniska:) Spróbujcie!:)
Składniki (na 4 porcje):
około 1kg/2.2lb ziemniaków
3 średnie marchewki
1 cebula (lub pół małej)
1 laska (około 300g/10oz) cienkiej kiełbasy
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz do smaku
cooking spray lub masło/margaryna do posmarowania foremki
Wykonanie:
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem. Cebulę również pokroić w dość grube plastry. Kiełbasę obrać ze skórki i również pokroić w plasterki. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem.
W natłuszczonym (użyć albo cooking spray albo margaryny czy masła) naczyniu żaroodpornym (9x13inch/23x32cm) ułożyć na dnie najpierw ziemniaki (plasterki jeden obok drugiego - mogą nachodzić na siebie), następnie marchewkę, cebulę, mięso, kiełbasę oraz drugą warstwę ziemniaków.
Przykryć zapiekankę folią aluminiową, którą poprzekłuwać nożem w kilku miejscach i piec w piekarniku nagrzanym do 200C (400F) przez około 45 minut. Ostatnie 10 minut można piec bez folii aby się ziemniaki troszkę przyrumieniły.
Podawać odrazu jako samodzielne danie.
Polecam i smacznego!:)
zapiekanki to zawsze strzał w 10. niby prosto, a jak smacznie;)
ReplyDeletejestem na wielkie tak dla tego typu zapiekanek :)
ReplyDelete