Przypomniały mi się dawne czasy kiedy to mieszkałam w Polsce i na każdym rogu większej ulicy można było kupić sobie zapiekankę wypełnioną pieczarkami z dużą ilością sera lub innymi dodatkami:) W dodatku tanio! Pycha!:) Więc postanowiłam zrobić, mimo że to niezbyt zdrowe ale co tam:) Czasami można sobie pozwolić na chwilkę szaleństwa:) Idealna do szklanki zimnego piwa!:) Polecam!
Składniki (na 6 małych zapiekanek):
3 małe bagietki (około 17cm/7inch długie) - można też kupić jedną długą i pokroić
860g/24oz pieczarek
226g/8oz sera mozzarella (albo goudy) - tartego lub w plasterkach
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
ketchup do podania
Wykonanie:
Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Wrzucić na patelnie i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek - na końcu dodając troszkę soli i pieprzu do smaku. Lekko wystudzić.
Bagietki przekroić wzdłuż. Rozłożyć na każdej grzyby.
Następnie posypać obficie serem żółtym.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (355F) przez około 10 minut lub aż ser się rozpuści a bagietka będzie chrupiąca. Serwować odrazu polane ketchupem.
Polecam i smacznego!:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)