Tak wiem wiem:) Nikogo nie trzeba uczyć gotowania rosołu - to w końcu polska zupa firmowa:) Ale to tak jak z bigosem, wszyscy wiedzą jak sie go robi a potem się okazuję, że każdy robi inaczej:) Tak więc to moja wersja naszej tradycyjnej zupki:)
Polecam - może ktoś skorzysta:)
Składniki:
mięso z kurczaka (nóżki, udka, piersi, skrzydełka itp.) - około 900g/2lb
5-6 małych marchewek - około 400g/14oz
1 duża pietruszka - około 100g/3.5oz
1 duża cebula - około 200g/7oz
8 szklanek zimnej wody
3 łyżki wegety
3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól, czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić i włożyć do dużego garnka. Warzywa obrać i pokroić w dość duże kawałki (cebulę dodaję całą).
Zalać zimną wodą, dodać wegetę i zagotować. Odszumować, zmniejszyć gaz i gotować powoli aż warzywa i mięso będą miękkie (około 20-30 minut).
Zalać zimną wodą, dodać wegetę i zagotować. Odszumować, zmniejszyć gaz i gotować powoli aż warzywa i mięso będą miękkie (około 20-30 minut).
Następnie wyjąć z zupy mięso i pokroić je na drobne kawałki (jeśli lubicie) oraz pietruszkę i cebulę (i ja je wyrzucam). Pokrojone mięso włożyć z powrotem do rosołu, dodać zieloną pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Osobno ugotować makaron nitki i podawać z rosołem.
Polecam i smacznego!:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)