Wednesday, January 5, 2011

Łosoś z Cytryną i Winem



Bardzo dobra rybka:) Bardzo lubię łososia a taki pieczony w piekarniku jest najlepszy no i zdrowszy niż z patelni. Trzeba pamiętać aby nie piec za długo bo będzie suchy. Wyjęty na czas natomiast będzie miękki i soczysty:) Tak, że lepiej sprawdzić w czasie pieczenia bo dużo zależy od piekarnika. No i od grubości fileta. 
Polecam do wypróbowania:)


Składniki (dla dwóch osób):

2 filety z łososia (każdy około 150g/5oz)
sok z jednej cytryny
2 łyżki białego wina
1 łyżka białego octu winnego
sól morska i cytrynowy pieprz do smaku
2 plasterki cytryny
2 łyżeczki masła

Wykonanie:

Każdy filet umyć i lekko osuszyć. Włożyć do średniej wielkości miski i posypać solą i pieprzem.
Wymieszać razem sok z cyrtyny, wino oraz ocet winny i wlać to do miski z rybą, zachowując 2 łyżki marynaty (do polania ryby przed pieczeniem). Miskę przykryć i włożyć do lodowki na około 20-30 minut.
Po czym wyjąć i każdy filet położyć na kawałku folii aluminiowej (dużej na tyle aby można było rybkę zawinąć jak paczuszkę). Na każdym filecie położyć plasterek cytryny, łyżeczkę masła oraz polać 1 łyżką zachowanej wcześniej marynaty. 


Zawinąć rybkę dobrze w folię i umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia.
Piec około 10-12 minut w temperaturze 200C (395F).
Podawać odrazu z ryżem i np. surówką z marchewki.


Polecam i smacznego!:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)