Bardzo delikatne i bardzo puszyste jak na ciasto ucierane. Prawie jak biszkoptowe! Trudno się od niego oderwać po prostu:) Dodatkowo mnie bardzo smakuje ze względu na kwaskowate morele na górze, tworzą idealną parę - no trzeba spróbować:) Można oczywiście zrobić z innymi owocami, np. jabłkami, gruszkami czy wiśniami - zamrożone proponuję najpierw rozmrozić aby soki za bardzo nie wsiąkły w ciasto podczas pieczenia.
Przepis znów- z lekkimi modyfikacjami - z książki "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję" Marka Łebkowskiego, która to powoli staje się moją ulubioną książką kucharską z polskimi przepisami:)
Składniki:
250g (2 sticks+2 łyżki) masła - miękkiego
1 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli będziecie robić z gruszkami to proponuję dać troszkę mniej cukru bo one są słodkie)
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1 łyżeczka ekstraktu/aromatu waniliowego
2 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
około 700g/1.5lb moreli - pokrojonych na połówki (u mnie to było dokładnie 9 sztuk)
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Mikserem utrzeć masło i cukier puder na puch. Następnie dalej ucierająć dodawać po jednym żółtku. Ubijać aż wszystko się ładnie połączy. Dodać wanilię oraz wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszać dobrze aby powstała jednolita masa bez grudek (można wszystko mikserem mieszać). Białka ubić w osobnej misce i dodać do ciasta. Ciasto będzie gęste i dość zbite.
Przełożyć je do wysmarowanej foremki - u mnie okrągła o średnicy 26cm/10inch ale moża też być prostokątna lub kwadratowa. Na górze ułożyć połówki moreli - skórką na dół.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190C (375F) i piec 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem na górze, kroić i podawać.
Polecam i smacznego!:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)