Mięciutkie, puszyste i naprawdę pyyyszne:) Takie do odrywania i zjadania nawet bez niczego a już z dżemem i szklanką mleka to po prostu niebo w gębie:)
Polecam i to bardzo!:) Przepis z Pracowni Wypieków.
Składniki (na 14 bułeczek):
600g/1.3lb mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
4 łyżki cukru
3 łyżki masła - roztopionego
1 jajko
240ml letniego mleka (amerykański 1 cup)
1 łyżeczka esencji/ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soli
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
Kruszonka:
50g miękkiego masła (około 3 łyżki)
50g cukru (u mnie 5 łyżek)
50g mąki (około 2 kopiate łyżki)
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. W osobnej misce wymieszać mleko, masło, jajko, cukier, sól i wanilię. Dodać to wszystko do mąki z drożdżami i wymieszać oraz zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
W tym czasie zrobić kruszonkę. Wszystkie składniki rozrobić między palcami aż będą przypominać kruszonkę.
Ciasto wyjąć na lekko omączoną powierzchnię i podzielić na 14 równych części. Każdą uformować w bułeczkę i ułożyć je w dwóch okrągłych foremkach, jedna obok drugiej w odległości około 2 cm. Przykryć i odstawić na 30-40 minut do napuszenia.
Następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką (jak najdrobniej - czego ja nie zrobiłam niestety).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C (395F) przez około 15-20 minut aż się ładnie zrumienią. Wyjąć z foremek razem z papierem i ostudzić na kratce.
Podawać z dżemem i szklanką mleka:)
No i można je również zamrozić a później wyjąć i albo odmrozić w temperaturze pokojowej albo włożyć do mikrofali na 20 sekund.
No i można je również zamrozić a później wyjąć i albo odmrozić w temperaturze pokojowej albo włożyć do mikrofali na 20 sekund.
Polecam i smacznego!:)
wyglądają cudownie puszyście :)
ReplyDeleteSą puszyste są:) Pozdrawiam:)
ReplyDelete