Thursday, January 27, 2011

Racuchy Drożdżowe



Znów jedno z tradycyjnych dań naszej kuchni:) Dodatkowo jedno z dań mojego dzieciństwa:) Uwielbiałam je zawsze i wciąż uwielbiam:) Zajadałam się takimi racuchami na stołówce szkolnej. Można zrobić z jabłkami (tak jak ja tutaj) a można również bez żadnych dodatków - ja wolę z jabłkami:)
Przepis z książki "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję" autorstwa Marka Łebkowskiego. Musiałam jednak sposób robienia troszkę zmienić, ponieważ tam wykorzystują drożdże świeże, które to trudno dostać tutaj. Mimo to racuchy wyszły puszyste, mięciutkie i delikatne! Polecam i to bardzo!:)


Składniki (na 15 sztuk):

250g/8.8oz mąki pszennej (niecałe 2 szklanki)
240ml ciepłego mleka (1 cup w US)
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 jajka - oddzielnie białka i żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła - roztopionego i wystudzonego
szczypta soli
2 małe jabłka - pokrojone na małe kawałki
olej do smażenia (około 1/2 szklanki lub więcej w razie potrzeby)

Wykonanie:

Do miski (lub misy miksera) wlać mleko, dodać drożdże, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i wszystko dobrze wymieszać, przykryć i zostawić na 15-20 minut. Powinno troszkę urosnąć i się spienić.
W osobnym naczyniu ubić najpierw białka na sztywno, dodać resztę cukru i znów ubić a następnie dodać żółtka i ubić wszystko aż będzie puszyste.
Do podrośniętego zaczynu dodać resztę mąki, ubite jajka oraz masło - wyrobić dobrze drewnianą łyżką (lub w mikserze) aż zaczną się ukazywać pęcherzyki. Ciasto będzie miało konsystencję śmietany i będzie dość klejące - takie ma być. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone jabłka.
Na patelnię wlać olej i rozgrzać na średnim ogniu - nie może być bardzo gorący bo racuchy się spalą na zewnątrz a w środku będą surowe. Kłaść ciasto łyżką i smażyć z obu stron na rumiano (około 2 minuty z każdej strony).


Najlepiej przygotować sobie mały garnuszek z gorącą wodą i maczać w nim łyżkę za każdym razem zanim nabierzemy nią ciasto. Lepiej odchodzi od łyżki i nie ma problemu z tym, że jest klejące.
Podawać odrazu posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.


Polecam i smacznego!:)

1 comment:

  1. takie ciepłe i puchate racuchy w zimowy dzień to coś wspaniałego

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)