Tradycyjne, polskie kotlety z mielonego mięsa, które tak często goszczą na naszych stołach. Nazywane też sznyclami. Zazwyczaj robi się je z mięsa wieprzowego lub mieszanego z wołowiną ale można również zrobić drobiowe. Ja zazwyczaj używam mięsa mielonego z indyka.
Każdy robi je po swojemu a ja robię właśnie tak:) Polecam do wypróbowania:)
Składniki (na 6 kotletów):
750g/1.6lb mielonego mięsa (wieprzowe, wołowe, indycze lub mieszane)
1 jajko
1 mała cebula - drobno posiekana
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól, czarny pieprz, granulowany czosnek do smaku
olej do smażenia
5-8 łyżek bułki tartej do opanierowania kotletów
Wykonanie:
Mięso włożyć do miski, dodać cebulę, bułkę tartą, pietruszkę i przyprawy i wszystko dobrze wymieszać. Uformować 6 kotletów, które następnie opanierować w bułce tartej.
Olej rozgrzać na średnim ogniu, położyć kotlety i smażyć aż będą miękkie (około 4-5 minut z każdej strony).
Podawać z ziemniakami i/lub sałatką.
Polecam i smacznego!:)
z ogórkiem kiszonym mniam mniam :)
ReplyDelete