Tuesday, January 18, 2011

Kotlety Mielone



Tradycyjne, polskie kotlety z mielonego mięsa, które tak często goszczą na naszych stołach.  Nazywane też sznyclami. Zazwyczaj robi się je z mięsa wieprzowego lub mieszanego z wołowiną ale można również zrobić drobiowe. Ja zazwyczaj używam mięsa mielonego z indyka.
Każdy robi je po swojemu a ja robię właśnie tak:) Polecam do wypróbowania:)


Składniki (na 6 kotletów):

750g/1.6lb mielonego mięsa (wieprzowe, wołowe, indycze lub mieszane)
1 jajko
1 mała cebula - drobno posiekana
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól, czarny pieprz, granulowany czosnek do smaku
olej do smażenia

5-8 łyżek bułki tartej do opanierowania kotletów

Wykonanie:

Mięso włożyć do miski, dodać cebulę, bułkę tartą, pietruszkę i przyprawy i wszystko dobrze wymieszać. Uformować 6 kotletów, które następnie opanierować w bułce tartej.
Olej rozgrzać na średnim ogniu, położyć kotlety i smażyć aż będą miękkie (około 4-5 minut z każdej strony). 
Podawać z ziemniakami i/lub sałatką.


Polecam i smacznego!:)

1 comment:

Thanks for stopping by!:)