Z mocno chrupiącą skórką na zewnątrz oraz delikatne i mięciutkie w środku. Nam smakowały bardzo:) Ważne aby kupić bardzo dobrej jakości ziemniaki. Nie wymagają też wielkiej ilości składników. Świetne do kurczaka lub innego rodzaju mięska.
Polecam do wypróbowania:)
Składniki (dla 2-3 osób):
3 duże ziemniaki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska (można użyć zwykłej)
czarny, świeżo mielony pieprz
pergamin lub papier do pieczenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w dość grube plasterki a następnie w półplasterki (lub jak tam lubicie). Wypłukać je dobrze i włożyć do miski. Dodać sól, pieprz oraz oliwę i wymieszać aby wszystkie ziemniaki były jednakowo pokryte przyprawami.
Przełożyć je na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C (400F) przez 30 minut a następnie zwiększyć temperaturę do 230C (450F) i piec jeszcze około 10 minut (zwiększam temperaturę aby się ładnie przyrumieniły).
Podawać odrazu bo później skórka robi się miękka i nie są już tak dobre:)
Polecam i smacznego!:)
z piekarnika lubię najbardziej i właśnie w ten sposób przygotowuję frytki :)
ReplyDelete