Thursday, January 20, 2011

Paluszki Rybne



Zrobiłam je z ryby soli ale równie dobry będzie dorsz lub inna biała ryba. Wyszły bardzo dobre a napewno lepsze niż kupne:) Można podawać jako przekąskę z jakimś sosikiem ale również jako danie z frytkami, pieczonymi ziemniakami albo po prostu z ryżem i surówką.
Polecam do wypróbowania.


Składniki:

około 900g/2lb filetu z soli
sól morska
pieprz cytrynowy
sok i skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżki mąki
2 jajka lekko ubite
1 szklanka bułki tartej
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
olej do smażenia - około 1/3 szklanki (lub więcej jeśli potrzeba)

Wykonanie:

Rybę opłukać i pokroić na kawałki (jak paluszki) około 10 na 2,5cm. Włożyć do miski, dodać sól, pieprz oraz sok z cytryny. Wymieszać dobrze i odstawić na 15 minut.
Do jednej miseczki wsypać mąkę, do drugiej dodać roztrzepane jajka a do trzeciej wsypać bułkę tartą, skórkę z cytryny oraz zieloną pietruszkę i wymieszać dobrze.
Kawałki ryby najpierw wkładać do mąki, następnie do jajka a na końcu do bułki tartej.
Smażyć na średnio rozgrzanym oleju - około 3 minuty z każdej strony. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Podawać.


Polecam i smacznego!:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)