Friday, January 21, 2011

Biały Torcik z Malinami



Właściwie nazywał się White Angel Cake ale tak go pozmieniałam, że to już napewno nie jest ten sam torcik:) Jest dość lekki i delikatny w smaku. Jeśli lubicie serek mascarpone to coś dla Was:) Można też użyć serka philadelphia ale mascarpone jest delikatniejszy w smaku. Gorszy jednak w "obsłudze":) Trzeba naprawdę krótko go ubijać bo inaczej zetnie się i będzie wyglądał jak serek wiejski:) Mnie się to zdarzyło już parę razy z tym serkiem więc teraz jestem ostrożna:)
Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku ale podaję już po modyfikacjach:)
Polecam! I dedukuję go wszystkim Babciom i Dziadkom, którzy dziś i jutro świętują!:)


Składniki:

Biszkopt:

3 jajka (osobno białka i żółtka)
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy (9g/0.32oz)
1/2 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

około 500g/1lb1oz serka mascarpone (ja dałam dwa pudełeczka - 8oz/227g każde)
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

około 1/2 szklanki konfitury malinowej
maliny do przybrania (opcjonalnie)

Wykonanie:

Aby zrobić biszkopt: Ubić najpierw białka na sztywno. Powoli dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym, następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ubitych jajek mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać 3 łyżki oleju i delikatnie ale dobrze wymieszać. Przelać masę do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną tortownicy o średnicy 20cm/8inch.
Piec około 25 minut w temperaturze 180C (355F). Wyjąć i wystudzić.

Przygotować krem: Serek, mleko i cukier puder umieścić w misce lub misie miksera i utrzeć/ubić na gładką masę (niedługo - max. 5 minut). Na koniec dodać cytrynę i wymieszać.

Przygotować torcik: Biszkopt przekroić na połowę. Posmarować jedną część konfiturą malinową, następnie połową masy serowej i przykryć drugą częścią biszkoptu. Resztę kremu rozsmarować równomiernie na górze i bokach torcika. Udekorować malinami lub zostawić po prostu biały.



Polecam i smacznego!:)

3 comments:

  1. Ten Tort jest wprost niesamowity i pewnie równie pyszny. Chętnie skorzystam z tego przepisu :)

    ReplyDelete
  2. Dziekuje bardzo!:) I tak jest pyszny:) Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  3. wygląda przepysznie z tymi malinami :)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)