Friday, May 7, 2010

Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami

English Version


Proste, szybkie do zrobienia i pyszne ciasto z owocami. Delikatne i mięciutkie - troszkę przypominające biszkopt. Wszyscy się nim zachwycali na Wielkim Żarciu więc i ja postanowiłam spróbować. Upiekłam z rabarbarem (jako, że kupiłam go w nadmiarze) i truskawkami (doskonałe połączenie) ale można go robić z różnymi owocami - na co tylko macie ochote!:) Więc do dzieła! Tym bardziej, że przygotowanie tego ciasta zajmie Wam góra 15 minut!:)

Składniki:

250g/8.8oz margaryny (ja dałam masło)*
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
owoce - ja dałam łodygę rabarbaru i 5 truskawek

Wykonanie:


Margarynę/masło rozpuścić w rondelku z cukrem i wodą (nie gotować). Wystudzić (nie musi być całkiem zimne). Następnie wsypać mąkę z proszkiem, dodać jajka i wszystko zmiksować. Przelać do foremki o średnicy 23cm/9in, ułożyć owoce (w pewnej odległości od siebie aby ciasto miało szansę wyrosnąć) i piec na złoty kolor w temperaturze 180-200C (360-395F). Ja piekłam w 200C/395F około 30 minut. Prawda, że proste?



Tuż przed włożeniem do piekarnika


Gotowe do jedzenia:)



Polecam i smacznego!:)


*dla wszystkich w USA - 250g masła czy margaryny = 2 sticks (4oz each) + 2 Tablespoons

4 comments:

  1. w sam raz do kawki:)

    ReplyDelete
  2. Wygląda bardzo smacznie i zachęcająco bo rzeczywiście z opisu wynika, że robi je się błyskawicznie. Wielki plus za zdjęcia-to ważne, żeby zobaczyć jak wygląda np.ułożenie owoców na cieście przed pieczeniem!!! Na pewno wypróbuję to ciasto jutro!!!
    Mam dwa pytania:
    Czy można to ciasto zrobić w okrągłej tortownicy?
    Czy można je zrobić w kwadratowej formie (czy nie będzie taka forma za duża tzn.czy nie wyrośnie ciasto za niskie?).

    ReplyDelete
  3. Betka: ja piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 22-23cm i wyszło tak wysokie jak na zdjęciu-wg mnie w sam raz - ani za wysokie ani za niskie:) W kwadratowej gdybym piekła to o boku 22-23cm max bo tak to bedzie niskie. Nie polecam piec go w prostokątnej foremce - no chyba, że zwiększając proporcje (np. zrobić z półtorej porcji) - wtedy powinno być OK:) Zrób i daj znać koniecznie jak wyszło:) Pozdrawiam!:)

    ReplyDelete
  4. Dzisiaj zrobiłam to cudeńko!!! Smakuje rewelacyjnie i wygląda zachęcająco!!! Zrobiłam je w okragłej tortownicy 26cm średnicy. Kruchutkie, puszyste, smakowało!

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)