Sunday, August 29, 2010

Kurczak na Butelce



Jeśli marzycie o kurczaku z rożna a rożna nie posiadacie to jest to przepis dla Was:) Patent z butelką po piwie to pomysł mojej Teściowej! Ona zawsze tak piecze kurczaka:) Smak jest rewelacyjny, cały ten niezdrowy tłuszczyk wycieka z niego a kurczak mimo to pozostaje soczysty i delikatny mmmm po prostu mniam!:) Przyprawić można go tak jak lubicie. Polecam i to bardzo!:)
Przepis dodaję również do akcji na Durszlaku "Kurczak na 1000sposobów".


Składniki:

Kurczak (mój miał około 1,5kg)
Przyprawy (u mnie: przyprawa złocista do kurczaka firmy kamis, pieprz, sól, czosnek granulowany)
Butelka po piwie wypełniona wodą (wcześniej umyta dobrze)

Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć, dobrze natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić do lodówki na około godzinę (można też piec odrazu). 
Przygotować naczynie, na którym postawimy kurczaka w piekarniku, np. foremkę do ciasta albo naczynie żaroodporne. Do butelki wlać wodę, kurę wyjąć z lodówki i włożyć na butelkę (tak jak na zdjęciu), postawić w naczyniu i włożyć do piekarnika.


Piec w piekarniku nagrzanym do 190C (375F) przez około 1,5 godziny. Ostrożnie wyjąć i zdjąć z butelki (uwaga będzie bardzo gorąco!):) Pokroić na kawałki i podawać z ulubionymi dodatkami.

Polecam i smacznego!:)




1 comment:

  1. OJOJ BYM SIE NIE SPODZIEWAŁA ŻE TAK MOŻNA:)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)