Zupy to bardzo popularne danie w polskiej kuchni. Tak naprawdę prawdziwy polski obiad powinien się składać z zupy i drugiego dania. U nas zupy królują na lunch a drugie danie jemy wieczorkiem jako dinner:) Jakoś tak się przestawiliśmy i tak nam najbardziej odpowiada:)
Moja zupa pomidorowa jest dość gęsta i kwaśna - taką właśnie najbardziej lubimy:) Najczęściej podawana z makaronem lub ryżem ale czasami robię też z lanym ciastem. W każdej wersji pyszna:) Zapraszam do wypróbowania:)
Moja zupa pomidorowa jest dość gęsta i kwaśna - taką właśnie najbardziej lubimy:) Najczęściej podawana z makaronem lub ryżem ale czasami robię też z lanym ciastem. W każdej wersji pyszna:) Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki (gotowana w garnku 2.5-litrowym):
3 marchewki (około 200g)
1 mała lub 1/2 dużej pietruszki (około 100g)
1 mała lub 1/2 dużej cebuli (około 100g)
2 nóżki z kurczaka (250-300g)
2 łyżki wegety
przecier pomidorowy (170g/6oz)*
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (może być suszona)
około 125g makaronu (zważonego przed ugotowaniem)
ewentualnie sól i pieprz (ja dodaję tylko pieprz)
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Warzywa umyć i obrać. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę i pietruszkę dodać w jednym kawałku. Mięso również umyć i razem z warzywami umieścić w garnku, zalać wodą, dodać wegetę, przykryć i zagotować. Usunąć wszystkie szumki, które się pojawiły na górze i gotować jakieś 10 minut lub aż warzywa i mięsko bedą miękkie.
Osobno w garnku ugotować w osolonej wodzie makaron.
W między czasie mąkę i śmietanę umieścić w garnuszku i dobrze wymieszać - tak aby nie było grudek. Następnie dodać 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego i znów dobrze wymieszać.
Gdy warzywa są miękkie wyjąć z zupy mięso (i odłożyć do wystudzenia, po czym obrać i pokroić na małe kawałki) oraz pietruszkę i cebulę (i wyrzucić). Następnie dodać resztę przecieru pomidorowego i zieloną, posiekaną pietruszkę (natkę pietruszki można również dodać na samym końcu jeśli nie lubicie takiej lekko podgotowanej).
Do garnuszka ze śmietaną dodać około 8-10 łyżek gorącej zupy, dobrze wymieszać i wlać to wszystko na gotującą się zupę. Wymieszać i zagotować.
Do zupy dodać ugotowany makaron oraz obrane i pokrojone mięso. Podawać.
Polecam i smacznego!
* jeśli nie chcecie aby zupa była aż tak kwaśna to dodajcie mniej przecieru (np. 1-2 łyżeczki mniej)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)