Zrobiło sie troszkę chłodniej więc można upiec chleb:) Ten chlebuś robiłam już wiele razy i zawsze wychodził rewelacyjny i przepyszny! Jak polski chleb z piekarni! Ma chrupiącą skórkę, która aż "trzeszczy" gdy się go kroi no i wspaniały, sprężysty miąższ no i w ogóle rewela! Moje dziecko zajada się nim na sucho bez żadnych dodatków:) Więc jeśli wciąż nie zabraliście się za zakwas to najwyższy czas:)
Przepis pochodzi z bloga Tatter o Chlebie, na którym to znajdziecie wiele ciekawych informacji o pieczeniu chlebka w domu:) Polecam i to baaardzo!:)
Przepis pochodzi z bloga Tatter o Chlebie, na którym to znajdziecie wiele ciekawych informacji o pieczeniu chlebka w domu:) Polecam i to baaardzo!:)
Składniki:
200g/8.8oz zakwasu żytniego
550g/1.2lb mąki pszennej chlebowej
50g/1.7oz mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (w obu wersjach doskonały)
1 łyżeczka słodu (ja daję miód)
1 płaska łyżka soli
300 ml letniej wody
1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie - ja zawsze dodaję 1/4)
2 łyżki kminku (opcjonalnie - ja nie dodaję)
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, wymieszać a następnie zagnieść elastyczne, gładkie ciasto (ja robię to w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego). Następnie przykryć miskę folią i zostawić na 2-2 1/2 godziny i złożyć ciasto w tym czasie 2-3 razy (czyli wyjąć na lekko omączoną powierzchnię, rozpłaszczyć rękami i złożyć jak kopertę i znów włożyć do miski i przykryć).
Następnie ciasto wyjąć i uformować bochenek, umieścić go w koszu do wyrastania pieczywa (ale nie jest to konieczne) i zostawić do wyrośnięcia (powinien podwoić objętość) - mnie zajmuję to niecałą godzinę ale może być zdecydowanie dłużej zwłaszcza gdy robimy chleb tylko na zakwasie bez dodawania drożdży.
Z kosza wyrośnięty chleb przełożyć na blaszkę lub kamień, szybko naciąć ostrym nożem i piec z parą (popsikać piekarnik wodą lub położyć na dole naczynie żaroodporne z wodą) najpierw w temperaturze 260C (500F) przez 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 230C (450F) i piec jeszcze 20-25 minut.
Chleb jest naprawdę duży:) Można go też zamrażać bez problemu:)
Polecam i smacznego!
Marzenko,jakie wymiary ma Twoj koszyk do wyrastania chleba,i gdzie go kupilas?
ReplyDeletePozdrawiam Aneta :)
Anetko: ja mam 3 rozne koszyki do wyrastania chleba - ten w ktorym wyrastal ten chleb to "Oblong Brotform Proofing Basket" a kupilam go online:
ReplyDeletehttp://www.amazon.com/Breadtopia-Oblong-Brotform-Proofing-Basket/dp/B002BZWL68/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=home-garden&qid=1289515944&sr=8-1
Dlugi jest na 13inch a szeroki na 6inch.
Pozdrawiam:)
I znów piękny chleb, który też i ja piekłam :) Oczywiście, jak wszystkie chleby u mnie, robiony w foremce
ReplyDelete