Saturday, August 7, 2010

Łosoś z cytryną, kaparami i rozmarynem



Wspaniały przepis Giady De Laurentiis jednej z gwiazd Food Network TV - mojego ulubionego kanału kulinarnego w USA:) Giada ma program "Everyday Italian" i w jednym z odcinków zaproponowała właśnie tego łososia:) Ona proponuje go wrzucić na grilla - ja natomiast zrobiłam go na parze i wyszedł po prostu wspaniały:) Tym przepisem dołączam się do akcji Durszlaka "Gotujmy na parze". Bo to nie tylko zdrowiej ale i smaczniej prawda?:) Tutaj możecie znaleźć oryginalny przepis Giady. Polecam do wypróbowania!


Składniki (na 4 porcje):


4 filety z łososia (150-170g/5-6oz każdy)
1/4 szklanki oliwy z oliwek (extra-virgin)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka drobno pokrojonych lub zmiażdżonych liści rozmarynu
8 plasterków cytryny (około 2 cytryny)
1/4 szklanki soku z cytryny (około 1 cytryna)
1/2 szklanki wina Marsala (lub białego wina)
4 łyżeczki kaparów

4 kawałki folii aluminiowej do zawinięcia ryby

Wykonanie:


Rybę umyć i osuszyć. Następnie posmarować z obu stron oliwą z oliwek i posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Każdy filet położyć na kawałku folii aluminiowej a następnie na każdym ułożyć po 2 plasterki cytryny, polać 1 łyżką soku z cytryny, 2 łyżkami wina oraz dodać po 1 łyżeczce kaparów. Szczelnie zapakować rybkę z folię i ułożyć na grillu lub tak jak ja zrobiłam w garnku do gotowania na parze.
Gotować (piec) około 10 minut. Ja parowałam moje rybki dokładnie 10 minut.
Wyjąć i najlepiej odrazu podawać zapakowane w folię.
Ostrożnie odpakowywać gdyż w środku będzie dość dużo gorącego płynu (olej, wino, cytryna).

Rybka przed pieczeniem:
Polecam i smacznego!

2 comments:

  1. lubię takie połączenia. do rybki niezastąpione;)
    pozdrawiam serdecznie;)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)