Monday, August 2, 2010

Pulpety Drobiowe z Indyka

English Version


Ulubione "kuleczki" mojego dziecka:) Zwłaszcza jeśli są podane z makaronikiem:) Są mięciutkie i pyszne:) Można zrobić z gotowego mięsa mielonego drobiowego lub zmielić własne mięsko. Ja robię je zawsze z sosem pomidorowym ale można z koperkowym, pieczarkowym lub Waszym ulubionym:) Inspirowałam się przepisem z Wielkiego Żarcia. Spróbujcie!:)

Składniki (na około 30 pulpetów):

700g/1.5lb mięsa mielonego z indyka
1 mała cebula
1 jajko
1-2 łyżki suszonej pietruszki
6 łyżek bułki tartej
sól i pieprz do smaku
3 łyżki mąki do obtoczenia pulpecików

1-1,5 litra wody (posolonej - do gotowania pulpetów)

55g masła (1/2 stick)
3 łyżki mąki
425g/15oz sosu pomidorowego z puszki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub 2-3 garści mrożonego groszku (opcjonalnie)
sól i pieprz

Wykonanie:

W dużej misce mieszamy mięso, drobno posiekaną lub zmieloną cebulę (ja ją zawsze mielę), suszoną pietruszkę, jajko oraz bułkę tartą. Przyprawiamy do smaku. Następnie formuujemy małe kuleczki i obtaczamy w mące.
Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy do miękkości (około 4-5 minut). Wyjąć.

W dużym rondlu rozpuścić masło a następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać - czyli robimy zasmażkę. Następnie stopniowo wlewać do tejże zasmażki wodę w której gotowały się pulpeciki. Cały czas mieszać aby nie powstały grudki (jednak gdy takowe się pojawią najlepiej sos przelać do blendera i zblendować na gładką masę - ja robię tak bardzo często). Na końcu dodać do sosu sos pomidorowy oraz pietruszkę lub groszek jeśli dodajecie. Ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Włożyć pulpety i troszkę podgotować.
Podawać z makaronem, ziemniakami lub z czym tam chcecie:)




Polecam i smacznego!:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)