Klasyka:) Pierogi ruskie to nasze ulubione! Trudno je jednak robić często z powodu braku polskiego twarogu... Próbowałam je zrobić z serkiem kremowym (cream cheese) a nawet mieszając serek kremowy i ser ricotta ale to nie to samo :( Najlepsze są jednak z polskim twarogiem:) Ja używam albo white cheese albo farmers cheese i kupuje w Crossworld Market w Palo Alto ale można też znaleźć ten ser np. w sklepie rosyjskim. Polecam!:)
Składniki (na około 50-55 pierogów) na ciasto:
3 szklanki mąki (szklanka ma 250 ml)
1 żółtko
1-2 łyżki oleju (tym razem dałam jedną)
250 ml bardzo gorącej wody
pół łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1,3kg/2.8lb ziemniaków
350g/12.3oz sera białego
2 + 1 duże cebule
sól, pieprz, olej
Wykonanie:
Najpierw robię zawsze farsz. I zazwyczaj robię go dzień wcześniej a następnego dnia tylko zagniatam ciasto i lepię pierogi.
Ziemniaki ugotować, ugnieść albo zmielić i wystudzić. Do zimnych dodać ser i dobrze wymieszać. Cebulę usmażyć na patelni z około 6-8 łyżkami oleju aż będzie miała złoty kolor i dodać ją do ziemniaków i sera. Wszystko dobrze wymieszać, dodać soli i pieprzu (zwłaszcza pieprzu nie żałować bo powinno być pikantnie) i farsz gotowy.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski miksera i pozwolić mu popracować aż powstanie gładka, jednolita kulka ciasta. Wyjąć, wałkować, wycinać szklanką kółeczka, nakładać farsz i lepić pierogi.
Ciasto można też zagnieść ręcznie. Na stolnice najpier wysypać mąkę, dodać sól, olej i żółtko i wymieszać lekko. Następnie w mące zrobić dołek, jedną ręką wlewać powoli wrzącą wodę a drugą (najlepiej łyżką) zgarniać mąkę do środka. Później szybko zagnieść ciasto i dalej tak jak wyżej:)
Polecam i smacznego!
niby nazwa ruskie- ale typowo polskie:) wyśmienite!!!!
ReplyDeletemoje wspomnienie z dzieciństwa.i moje ulubione.
ReplyDelete