Friday, August 20, 2010

Pierogi Ruskie



Klasyka:) Pierogi ruskie to nasze ulubione! Trudno je jednak robić często z powodu braku polskiego twarogu... Próbowałam je zrobić z serkiem kremowym (cream cheese) a nawet mieszając serek kremowy i ser ricotta ale to nie to samo :( Najlepsze są jednak z polskim twarogiem:) Ja używam albo white cheese albo farmers cheese i kupuje w Crossworld Market w Palo Alto ale można też znaleźć ten ser np. w sklepie rosyjskim. Polecam!:)


Składniki (na około 50-55 pierogów) na ciasto:

3 szklanki mąki (szklanka ma 250 ml)
1 żółtko
1-2 łyżki oleju (tym razem dałam jedną)
250 ml bardzo gorącej wody
pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

1,3kg/2.8lb ziemniaków
350g/12.3oz sera białego
2 + 1 duże cebule
sól, pieprz, olej

Wykonanie:

Najpierw robię zawsze farsz. I zazwyczaj robię go dzień wcześniej a następnego dnia tylko zagniatam ciasto i lepię pierogi.
Ziemniaki ugotować, ugnieść albo zmielić i wystudzić. Do zimnych dodać ser i dobrze wymieszać. Cebulę usmażyć na patelni z około 6-8 łyżkami oleju aż będzie miała złoty kolor i dodać ją do ziemniaków i sera. Wszystko dobrze wymieszać, dodać soli i pieprzu (zwłaszcza pieprzu nie żałować bo powinno być pikantnie) i farsz gotowy. 
Nakładać na każdego pieroga około 1,5 łyżeczki farszu i zlepiać.



Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski miksera i pozwolić mu popracować aż powstanie gładka, jednolita kulka ciasta. Wyjąć, wałkować, wycinać szklanką kółeczka, nakładać farsz i lepić pierogi.



Ciasto można też zagnieść ręcznie. Na stolnice najpier wysypać mąkę, dodać sól, olej i żółtko i wymieszać lekko. Następnie w mące zrobić dołek, jedną ręką wlewać powoli wrzącą wodę a drugą (najlepiej łyżką) zgarniać mąkę do środka. Później szybko zagnieść ciasto i dalej tak jak wyżej:)


Polecam i smacznego!

2 comments:

  1. niby nazwa ruskie- ale typowo polskie:) wyśmienite!!!!

    ReplyDelete
  2. moje wspomnienie z dzieciństwa.i moje ulubione.

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)