Monday, August 16, 2010

Crusty Hard Rolls



Robię bułeczki regularnie:) Bo po pierwsze uwielbiamy je jeść a po drugie ja uwielbiam je robić:) Zazwyczaj piekę bułeczki fantazyjne lub/i bułeczki z makiem ale tym razem postanowiłam poszukać czegoś nowego. No i poszperałam u Tatter i u Doroty i znalazłam przepis na te właśnie bułki. Naprawdę pyszne i naprawdę niewiele z nimi roboty a smakują świetnie i to z każdym dodatkiem zarówno słodkim jak i wytrawnym:) Faktycznie wierzch bułeczek jest troszkę twardszy niż w innych ale nie aż tak jak się tego spodziewałam - sądząc po nazwie:) Do tego dodam jeszcze, że rosną jak szalone!:) Tak, że praca z nimi to sama przyjemność! Polecam!:)


Składniki:

780g mąki pszennej (ja dałam chlebową)
500 ml wody
7g suchych drożdży (lub 15g świeżych)
1 łyżka cukru
1 łyżka soli

1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
parę łyżek maku do posypania

Wykonanie:

Jeśli używacie drożdży suchych (tak jak ja) to wrzucacie wszystkie składniki do jednej miski lub misy miksera, mieszacie i zagniatacie elastyczne, jednolite ciasto.
W przypadku drożdży świeżych należy zrobić rozczyn z 260g mąki, letniej wody, cukru i drożdży, wymieszać wszystko i zostawić na około 15 minut po czym dodać resztę mąki, sól i wyrobić ciasto.

Następnie zostawiamy ciasto przykryte w cieple na godzinę do fermentacji. Po godzinie wyjmujemy ciasto na lekko omączoną powierzchnię i zagniatamy jeszcze raz po czym znów zostawiamy na godzinę do fermentacji.

Po tym czasie gotowe ciasto dziellimy na 20 równych części i zostawiamy przykryte na około 30 minut.



Następnie uformować z każdej części owalną bułeczkę i ułożyć na naoliwionej blaszce w dość dużych odstępach od siebie (moje ułożyłam za blisko) i zostawić na około 30 minut do napuszenia.


Jak będą pięknie wyrośnięte posmarowć każdą jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać obficie makiem oraz naciąć ostrym nożem wzdłuż (musi być ostry!).


Piec w temperaturze 220C (425F) przez około 25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Polecam i smacznego!

2 comments:

  1. zamiast maku można sezamem posypać??? były by równie wyśmienite:) ach, te Twoje bułeczki:) rewelacja!!

    ReplyDelete
  2. Tak można sezamem:) Jak kto woli:)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)