Saturday, December 7, 2013

Babeczki Mikołajki

English Version


Prawda, że słodkie?:) Dzieci moje były zachwycone!:) Tak naprawdę ważna jest dekoracja bo babeczki możecie sobie zrobić dowolne, Wasze ulubione. Ja robiłam czekoladowe ale fajnie będą też wyglądały i smakowały z waniliowymi czy nawet red velvet:) Krem też w sumie zależy od Was, jeśli lubicie maślane kremy to użyjcie takowego, ja proponuję coś lżejszego, na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Za drugim razem dodałam natomiast serka Philadephia zamiast mascarpone. Według mnie wyszło smacznie i lekko za każdym razem!:)
Super propozycja na świąteczne przyjęcie dla małych i dużych:) Dzieci będą zauroczone tymi małymi, słodkimi Mikołajami:)
Pomysł pochodzi z tej strony. Polecam i zachęcam do zrobienia!:)


Składniki (na 12 babeczek):

12 babeczek - możecie zrobić czekoladowe, waniliowe albo nawet red velvet 

1/2 szklanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
113g/4oz serka mascarpone (1/2 opakowania)

czerwony cukier dekoracyjny
białe groszki czekoladowe
ciemne mini groszki czekoladowe
czerwone drażetki (np. M&M's)
wiórki kokosowe

Wykonanie:

Babeczki zrobić zgodnie z przepisem i wystudzić.

Kremówkę ubić z cukrem i ekstraktem. Dodać serek i ubić wszystko. Tak przygotowanym kremem smarować górę babeczek.


Czerwony cukier najlepiej wysypać na talerz. Posypać nim połowę każdej babeczki a najlepiej robić to rolując babeczki po cukrze, tak aby połowa babeczki była nim pokryta, strząsając lekko nadmiar cukru.


Ozdobić białymi groszkami czekoladowymi tak aby powstała czapka Mikołaja.


Z czerwonych drażetek zrobić nosek a z mini groszków czekoladowych oczka Mikołaja.


Wykorzystując wiórki kokosowe robimy brodę Mikołajowi.


I babeczki gotowe!:)


Przechowywać w lodówce. Tuż przed podaniem wyjąć i doprowadzić do temperatury pokojowej. Można je trzymać w tej lodówce najwyżej dzień dwa, trzy dni.


Polecam i smacznego!:)

6 comments:

Thanks for stopping by!:)