Czekolada ze śliwką zawsze tworzyła dobraną parę prawda? W takim wydaniu masa do piernika staropolskiego, który już sam w sobie jest rewelacyjny, to prawdziwy rarytas:) Idealne połączenie! Po prostu rewelacja:) Ja zrobiłam dwa prostokątne pierniki i taka ilość masy, którą tutaj prezentuję wystraczyła na ich przełożenie. Jeśli robicie piernika z całej porcji to proponuję podwoić składniki. Polecam!:)
Źródło przepisu: blog Aleex.
Składniki:
500g/1.1lb powideł śliwkowych (u mnie 2 szklanki)
100g/3.5oz gorzkiej czekolady
100g/3.5oz suszonych śliwek - posiekanych
1 łyżka wódki, spirytusu lub rumu
Wykonanie:
Powidła przełożyć do garnuszka i podgrzać. Dodać śliwki i wymieszać.
Następnie dodać kawałki czekolady i mieszając podgrzewać aż czekolada się rozpuści.
Na końcu dodać alkohol. Ciepłą masą przekładać pierniki.
U mnie wystarczyła na przełożenie dwóch pierników (9x5inch/23x12cm każdy).
Polecam i smacznego!:)
Tak przełożony piernik musi bosko smakować :)
ReplyDeleteOjoj, brzmi fenomenalnie. Śliwki i czekolada w pierniku! Rewelacja. Pozdrawiam serdecznie.
ReplyDelete