Czas na ostatnie danie wigilijne, którym się chce z Wami w tym roku podzielić. Kapusta z grzybami. Znów z domu mojego męża, u mnie jada się kapustę z grochem. Z grzybami jest pyszna! Serwuję ze smażonym karpiem. Kapustę możecie przygotować wcześniej. Ona im częściej jest podgrzewana tym jest lepsza:) Palce lizać! Zaserwowana z kotletem też smakuje wyśmienicie ale u nas jakoś tylko na Wigilię się pojawia:)
Może ktoś skorzysta z przepisu:) Polecam!:)
Składniki:
2 słoiki kapusty kiszonej (860g/30oz każdy)
2 łyżki masła
2-3 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu
3/4 łyżeczki kminku
około 75g/2.6oz suszonych grzybów
sól, pieprz do smaku
woda
Wykonanie:
Grzyby zalać szklanką wody, odłożyć najlepiej na całą noc, następnie zagotować i gotować aż będą miękkie. Odcedzić, zachowując wodę w której się gotowały i posiekać na mniejsze kawałeczki.
Kapustę przepłukać zimną wodą.
Przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odciedzić.
Znow zalać wodą - do 3/4 wysokości kapusty. Dodać masło, liść laurowy, ziele, pieprz i kminek i zagotować.
Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 15-20 minut.
Następnie dodać grzyby oraz około 1/2-3/4 szklanki wody w której się gotowały i gotować jeszcze jakieś 20-30 minut aż kapusta będzie miękka. Zdecydowanie jej ubędzie. Doprawić solą i pieprzem.
Ja podaję z usmażoną rybą. Im częściej kapusta jest odgrzewana tym jest według mnie lepsza.
Polecam i smacznego!:)
Marzenko, robię dokładnie tak jak Ty, tylko dodaję bardzo mało liścia bobkowego i kminku, coby mi nie przygłuszyło smaku grzybowego :-)
ReplyDeleteMarzyniu bo widzisz my z tego samego rejonu Polski:) Pozdrawiam!:)
Delete