Szczerze się przyznam, że ja najbardziej to lubię uszka z grzybami:) Ale cała reszta rodzinki jest raczej mięsolubna więc robię na Święta również takie uszka z mięsem. Są naprawdę pyszne! Ważne aby robić je jak najmniejsze wtedy smakują najlepiej, przynajmniej dla mnie:) Do barszczu, na Święta jak znalazł. A na Wigilię polecam oczywiście te grzybowe!:) Polecam i to bardzo!:)
Składniki (na około 200 sztuk):
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka oleju
250ml wody - bardzo gorącej
szczypta soli
Farsz:
300g/10oz mięsa wieprzowego
1/2 dużej cebuli
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
3/4 - 1 szklanka wody
Wykonanie:
Zrobić farsz. Mięso pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać. W rondlu lub dużej patelni rozgrzać olek, dodać cebulę i podsmażyć chwilkę.
Następnie dodać mięso, smażyć aż się przyrumieni ze wszystkich stron.
Dolać wody (najpierw 1/2 szklanki) i dusić jak gulasz, na średnim ogniu jakąś godzinę lub półtorej, albo aż będzie miękkie (podlewając wodą w razie potrzeby).
Wystudzić lekko i zmielić. Aby farsz nie był suchy dodać troszkę sosu, który powstał podczas duszenia.
Przygotować ciasto. W misie wymieszać mąkę z solą, olejem, żółtkiem po czym dolać gorącą wodę i zagnieść ciasto. Najlepiej robić to mikserem. Jeśli robicie ręcznie uważajcie na gorącą wodę!
Ciasto wałkujemy cieniutko. Kroimy na kwadraty o boku mniej więcej 2.6cm/1inch. Na każdy nakładać niecałe 1/4 łyżeczki farszu i zwijamy uszka.
Gotujemy w osolonej wodzie, około 2-3 minuty od momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Serwować z czerwonym barszczem. Można je też zamrozić.
Polecam i smacznego!:)
śliczne! podobny kształt i ja lepię, tylko chyba dużo większe, bo u mnie z kolei lubią więcej farszu :-)
ReplyDeletez 300g miesa 200 uszek? prosze sobie nie zartowac, oczywiscie glupia ja zakupilam tyle miesa nie zastanawiajac sie i musze zaraz jechac po wiecej bo chyba reszta uszek wg pani ma byc saute, masakra ;/ Nigdy wiecej przepisu z tej strony!
ReplyDeleteBardzo mi przykro ze tak pani wyszlo. U mnie jesli czegos brakuje to ciasta... nie daje duzo miesa do srodka kazdego uszka. Mniej niz 1/4 malej lyzeczki I to 300g miesa to nawet za duzo. Kazdy robi jak lubi. Pozdrawiam I zycze powodzenia w poszukiwaniu idealnego dla pani przepisu.
Delete