Te ciasteczka to próba odtworzenia świątecznych ciasteczek mojej teściowej:) Nieudana:) Ale nie znaczy to, że ciasteczka były niedobre!:) Są kruche, maślane po prostu pyszne!:) Super się z ciastem pracuje, wałkuje i wycina. Bez dodatku cukru w cieście ale za to obficie posypane cukrem na górze. Pycha! Spróbujcie:)
Składniki (na około 80 ciasteczek):
300g/10.5oz mąki pszennej
226g/8oz/2 sticks masła
szczypta soli
3 żółtka
około 1 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki grubego cukru (u mnie sugar in the raw)
1 białko
Wykonanie:
Z mąki, masła, soli i żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, spłaszczyć na dyski, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny (a można i na całą noc).
Ciasto rozwałkować na lekko omączonej powierzchni i wycinać ciasteczka (dość grubo wałkować). Ja miałam formki o średnicy około 5cm/2inch (kółko, serce i gwiazdka).
Następnie ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać orzechami i cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C/395F przez około 12 minut.
Wyjąć, wystudzić i się częstować. Przechowywać w puszce.
Polecam i smacznego!:)
Pięknie wyglądają! I do tego ta posypka orzechowa. Mniam! :)
ReplyDeleteDziekuje bardzo!:) Super tez smakuja:) Pozdrawiam swiatecznie!:)
Deleteciasteczka wyszły Ci super, na zdjęciu widać że ciasto faktycznie idealne do pracy z foremkami
ReplyDelete