Thursday, December 19, 2013

Ciasteczka z Orzechami

English Version


Te ciasteczka to próba odtworzenia świątecznych ciasteczek mojej teściowej:) Nie udana:) Ale nie znaczy to, że ciasteczka były niedobre!:) Są kruche, maślane po prostu pyszne!:) Super się z ciastem pracuje, wałkuje i wycina. Bez dodatku cukru w cieście ale za to obficie posypane cukrem na górze. Pycha! Spróbujcie:)


Składniki (na około 80 ciasteczek):

300g/10.5oz mąki pszennej
226g/8oz/2 sticks masła
szczypta soli
3 żółtka

około 1 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki grubego cukru (u mnie sugar in the raw)
1 białko

Wykonanie:

Z mąki, masła, soli i żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, spłaszczyć na dyski, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny (a można i na całą noc).



Ciasto rozwałkować na lekko omączonej powierzchni i wycinać ciasteczka (dość grubo wałkować). Ja miałam formki o średnicy około 5cm/2inch (kółko, serce i gwiazdka).


Następnie ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać orzechami i cukrem.



Piec w piekarniku nagrzanym do 200C/395F przez około 12 minut.


Wyjąć, wystudzić i się częstować. Przechowywać w puszce.



Polecam i smacznego!:)

3 comments:

  1. Pięknie wyglądają! I do tego ta posypka orzechowa. Mniam! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje bardzo!:) Super tez smakuja:) Pozdrawiam swiatecznie!:)

      Delete
  2. ciasteczka wyszły Ci super, na zdjęciu widać że ciasto faktycznie idealne do pracy z foremkami

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)