Tuesday, December 17, 2013

Kapusta z Grzybami

English Version


Czas na ostatnie danie wigilijne, którym się chce z Wami w tym roku podzielić. Kapusta z grzybami. Znów z domu mojego męża, u mnie jada się kapustę z grochem. Z grzybami jest pyszna! Serwuję ze smażonym karpiem. Kapustę możecie przygotować wcześniej. Ona im częściej jest podgrzewana tym jest lepsza:) Palce lizać! Zaserwowana z kotletem też smakuje wyśmienicie ale u nas jakoś tylko na Wigilię się pojawia:)
Może ktoś skorzysta z przepisu:) Polecam!:)


Składniki:

2 słoiki kapusty kiszonej (860g/30oz każdy)
2 łyżki masła
2-3 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu
3/4 łyżeczki kminku
około 75g/2.6oz suszonych grzybów
sól, pieprz do smaku
woda

Wykonanie:

Grzyby zalać szklanką wody, odłożyć najlepiej na całą noc, następnie zagotować i gotować aż będą miękkie. Odcedzić, zachowując wodę w której się gotowały i posiekać na mniejsze kawałeczki.

Kapustę przepłukać zimną wodą.


Przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odciedzić.
Znow zalać wodą - do 3/4 wysokości kapusty. Dodać masło, liść laurowy, ziele, pieprz i kminek i zagotować.


Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 15-20 minut.

Następnie dodać grzyby oraz około 1/2-3/4 szklanki wody w której się gotowały i gotować jeszcze jakieś 20-30 minut aż kapusta będzie miękka. Zdecydowanie jej ubędzie. Doprawić solą i pieprzem.
Ja podaję z usmażoną rybą. Im częściej kapusta jest odgrzewana tym jest według mnie lepsza.


Polecam i smacznego!:)


2 comments:

  1. Marzenko, robię dokładnie tak jak Ty, tylko dodaję bardzo mało liścia bobkowego i kminku, coby mi nie przygłuszyło smaku grzybowego :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marzyniu bo widzisz my z tego samego rejonu Polski:) Pozdrawiam!:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)