Wednesday, February 1, 2012

Red Velvet Cupcakes

English Version


Dziś będzie na czerwono:) A to dlatego, że mamy luty i zbliżają się Walentynki! Święto Zakochanych zawsze kojarzy się z kolorem czerwonym, wszelkiego radzaju i wielkości sercami, czekoladkami... zresztą wystarczy wejść do pierwszego z brzegu sklepu aby zrozumieć o co chodzi:) Tak więc ja na to święto proponuję Wam czerwone babeczki z pysznym, kremowym i rozpływającym się w ustach kremem, który jest tak smaczny, że nie mogłam się oprzeć aby nie wyjadać prosto z miski! Mało brakowało a zabrakłoby na babeczki:) 
Bardzo popularne w USA red velvet cupcakes:) Polecam i to bardzo!:) Przepis ze strony JoyofBaking, na której to możecie również zobaczyć wideo z ich przygotowywania.

Składniki (12 cupcakes):

Cupcakes:
1 1/4 szklanki przesianej mąki tortowej* (cake flour)
1 łyżka kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
57g (4 łyżki/ 1/2 stick) masła - w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
1/2 (120ml) szklanki maślanki
1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego
1/2 łyżeczki octu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:
227g/8oz serka Philadephia (1 opakowanie)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru (przesianego)
2/3 szklanki (160ml) śmietany kremówki (heavy whipping cream) - zimnej

Wykonanie:

Cupcakes:
Przesiać (lub wymieszać małą trzepaczką) mąkę, kakao, sól oraz proszek do pieczenia. Odłożyć.
W misie miksera lub mikserem ręcznym utrzeć masło aż będzie miękkie, dodać cukier utrzeć aż otrzymamy puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt i ubić dobrze.
W małym kubku wymieszać maślankę i barwnik. Najlepiej położyć miseczkę na ręczniku papierowym i trzeba uważać bo bardzo łatwo zostawić ślady na stole czy ubraniu.


Cały czas ucierając (na małych obrotach) dodać do masy mąkę oraz maślankę - na zmianę, w trzech turach, zaczynając i kończąc mąką.
Na koniec wymieszać w małej miseczce ocet z sodą, pozwolić im troszkę "pobuzować" a następnie szybko dodać do masy i dobrze wymieszać. Po czym szybko przełożyć ciasto do formy na muffinki (wyłożonej papilotkami), rozkładając równo między 12 wgłębień.


Wygładzić łyżką powierzchnię każdej babeczki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175C/350F. Piec 18-23 minuty (zależy od piekarnika) do tzw. suchego patyczka - ja piekłam moje dokładnie 20 minut.


Wyjąć, wystudzić na kratce i udekorować kremem. Ja użyłam końcówki Wiltona 1M.



Krem:
Utrzeć serek aż będzie puszysty (najlepiej mikserem). Następnie dodać cukier i ekstrakt i znów ubić dobrze. Następnie zmienić końcówkę miksera na taką do ubijania białek i cały czas ubijając dodać zimną kremówkę. Ubijać aż powstanie gęsta masa, którą łatwo będzie wyciskać i dekorować babeczki. W razie potrzeby można dodać więcej kremówki (jeśli krem będzie za gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie za luźny) ale mój był idealny. Podawać odrazu lub włożyć do lodówki.
Krem można również, po prostu nałożyć łyżką lub szpatułką na każdy cupcake ale wyciśnięty wygląda lepiej:)



Polecam i smacznego!:)

*to znaczy, że najpierw mąkę należy przesiać a później odmierzyć podaną ilość

18 comments:

  1. Ale śliczne:)Na pewno też są pyszne bo pochodza ze strony, z której wypróbowałam już mnóstwo przepisów i wszystkie wyszły idealne:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje bardzo!:) Ciesze sie ze moje przepisy CI odpowiadaja i ze tak chetnie tu zagladasz!:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Delete
  2. jakie one cudowne! muszę koniecznie je zrobić na walentynki;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koniecznie Malwinko! Warto bo sa pyszne i slicznie wygladaja:)

      Delete
  3. ślicznie wyglądają :), fajny kontrast

    ReplyDelete
  4. Koniecznie muszę je zrobić :) Często widywałam te babeczkiw witrynach cukierni w Nowym Jorku :)

    ReplyDelete
  5. Śliczne! Zawsze zachwyca mnie tak precyzyjnie nałożony krem. Cieszę się, że moda na cupcakesy przywędrowała także do Polski :-)

    ReplyDelete
  6. Dzisiaj na blogach króluje red Velvet:)) śliczne

    ReplyDelete
  7. Red Velvet są też popularne w UK ;)) widzę dziś już którąś gazetę z nimi w roli głównej. Piękne są!

    ReplyDelete
  8. Dziekuje bardzo za odwiedziny i mile komentarze!:) Red Velvet Cupcakes sa iealne na Walentynki wiec do dziela:) Pozdrawiam wszystkich odwiedzajacych:)

    ReplyDelete
  9. Te "czapeczki" wyszły Ci idealnie! :) Red velvet króluje w tym roku na walentynki - może warto zgłosić je do konkursu na moim blogu i spróbować powalczyć o nagrodę? ;) http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/02/konkurs-homelookpl-czyli-kuchenna-moda-w-stylu.html

    ReplyDelete
  10. Dziekuje Gruszka z fartuszka za zaproszenie:) Zazwyczaj jednak nie biore udzialu w tego typu konkursach:) Dzieki za odwiedziny i pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  11. A ja mam pytanie. Jaki ocet nalezy uzyc? moze byc np z winogron...jablkowy..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zwykly bialy ocet (albo winny bialy). A jak nie masz zwyklego to daj co masz pod reka :) No moze nie ryzowy:) Jak nie masz nic to mozna zastapic sokiem z cytryny. Pozdrawiam!:)

      Delete
  12. Wypróbuję przepis bo wyglądają bosko! Tylko mam dwa pytania - czym zastąpić maślankę? I czy zamiast serka typu Philadelpia mogę użyć mascarpone? Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mozesz dac jogurt naturalny zamiast maslanki albo zrobic sobie maslanke samemu - 1/2 szklanki mleka wymieszac z 1 łyżeczka octu i odstawic na 5-10 minut. Serek mascarpone moze byc oczywiscie ale krem bedzie inaczej smakowal. Pozdrawiam rowniez i zycze milego pieczenia:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)