Idealny, lekki lunch dla jednej osoby lub przystawka dla dwóch mniej głodnych:) Ostatnio odkrywam wspaniały smak awokado i muszę przyznać, że smakuje mi coraz bardziej:) Oczywiście dowolnie możecie sobie tą sałatkę modyfikować, w zależności od tego co akurat znajdziecie w lodówce:) Ja po prostu polecam tego rodzaju sałatkę z awokado i to bardzo!:)
Składniki (dla 1-2 osób):
2 garści zielonej sałaty (u mnie lettuce i szpinak)
5 pomidorków koktajlowych
5 plasterków ogórka zielonego
1 duża rzodkiewka
1/4 papryki
1/2 awokado
3 łyżeczki oliwy z oliwek (extra virgin)
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
sól i czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Na talerzyku ułożyć sałatę. Na niej układamy w dowolnej kolejności: przekrojone na pół pomidorki, plasterki ogórka oraz rzodkiewki, pokrojoną na paseczki paprykę oraz pokrojone awokado.
W małym kubeczku mieszamy dobrze wszystkie składniki na sos. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Pamietamy, że awokado ciemnieje szybko a więc sałatkę podajemy odrazu. Jeśli ma czekać jakiś czas to albo pokroić awokado tuż przed podaniem i dodać do sałatki albo pokropić je sokiem z cytryny, wtedy zachowa swój śliczny, zielony kolor.
Polecam i smacznego!:)
Awokado w takim doborowym towarzystwie...trudno się oprzeć :)
ReplyDeleteOj w takim towarzystwie sałatka z awokado musi być po prostu pyszna!
ReplyDelete