Friday, September 30, 2011

Ciasto na Maślance ze Śliwkami

English Version


Dotychczas wszystkie ciasta na maślance kończyły się u mnie wielką porażką albo inaczej mówiąc potwornym zakalcem. Wypróbowałam już kilka różnych przepisów i w końcu się poddałam. Aż do chwili gdy przyjaciółka poczęstowała mnie tym ciastem a następnie podesłała mi przepis. Upiekłam już dwa razy i po prostu rewela!:) Puszyste, delikatne i tak proste do zrobienia, że dziecko nawet sobie z nim poradzi! Takie lubię najbardziej:) Można użyć oczywiście innych owoców ale nie więcej niż 600-700g i jeśli używacie mrożonych to wcześniej odmrażamy bo znów może się skończyć katastrofą:) Tak więc polecam i to bardzo!:)

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka maślanki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (8g/0.32oz)
około 600g/1.3lb śliwek (użyłam Italian prunes)

Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
113g/4oz masła (lub margaryny) - miękkiego

Wykonanie:

Maślanka i jajka powinny być w temperaturze pokojowej!
Śliwki umyć, przeciąć na połowę i usunąć pestki.
Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i rozrobić palcami.


Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużej miski i wymieszać łyżką lub trzepaczką. Wylać na blaszkę 23x32cm/9x13inch, ułożyć śliwki (przeciętą stroną do góry), posypać kruszonką i piec w 350F/175C przez około 35-45 minut - do suchego patyczka. 



Wyjąć, wystudzić, pokroić na kwadraty i serwować.



Polecam i smacznego!:)

7 comments:

  1. ja jeszcze nie spróbowałam upiec żadnego maślankowego ciasta,ale pewnie się skuszę kiedyś skoro takie bezproblemowe jest :-)

    ReplyDelete
  2. niesamowity blog i to mój pierwszy post jaki zamieszczam na blogach kulinarnych! Wszystko jasne i przejrzyste a przede wszystkim smakowite. A co najważniejsze zdjęcia jakie prezentujesz to nie tylko zdjęcia finalne produktu ale i fazy przygotowawczej!!! a to dla mnie bardzo istotne kiedy nie wiem jak się zabrać do pracy:) dziękuję i zapraszam do siebie.

    ReplyDelete
  3. Asieja: koniecznie wyprobuj bo warto!:)

    ReplyDelete
  4. Leni: Bardzo dziekuje!:) Ciesze sie ze Ci sie u mnie podoba:) Zapraszam czesciej:) A u CIebie bylam i musze przyznac ze jestes niesamowita!:) Gratuluje talentu:)

    ReplyDelete
  5. Dziś zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne! Świetny przepis :)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)