Chyba jedna z najbardziej popularnych sałatek w Polsce:) Jeśli w ogóle można je nazwać sałatką:) W moim rodzinnym domu często gościła na stole. Można też serwować buraczki na ciepło, ze śmietaną ale to innym razem:) Dziś polecam w takiej wersji. Może się ktoś skusi?
Polecam i to bardzo!:)
Składniki:
4 średnie buraki czerwone (około 600g/1.3lb)
3 łyżki octu (białego lub czerwonego octu winnego)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Buraki ugotować (w skórce) do miękkości - około 20-25 minut. Wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Doprawić solą, cukrem i octem, wymieszać i podawać. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze octem lub cukrem - w zależności od upodobań smakowych.
Świetnie smakują z nieśmiertelnym schabowym i ziemniakami:)
Polecam i smacznego!:)
U mnie zawsze z dodatkiem cebuli, albo cebuli i jabłka:) Są wtedy bardziej "ożywione" w smaku:).
ReplyDeleteuwielbiam!
ReplyDeletezawsze dodaję jabłko ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
robie tak samo:)) dodaję tylko łyżeczke cukru
ReplyDeleteTo ja poproszę o małą porcję i do tego ziemniaczki z koperkiem;)
ReplyDeleteAciri & Karmel-itka: musze sprobowac z tym jablkiem... nigdy takich nie jadlam:)
ReplyDeleteMalwinko: alez prosze bardzo, czestuj sie:)