Sunday, September 18, 2011

Czerwone Buraczki na Zimno

English Version


Chyba jedna z najbardziej popularnych sałatek w Polsce:) Jeśli w ogóle można je nazwać sałatką:) W moim rodzinnym domu często gościła na stole. Można też serwować buraczki na ciepło, ze śmietaną ale to innym razem:) Dziś polecam w takiej wersji. Może się ktoś skusi?
Polecam i to bardzo!:)

Składniki:

4 średnie buraki czerwone (około 600g/1.3lb)
3 łyżki octu (białego lub czerwonego octu winnego)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Buraki ugotować (w skórce) do miękkości - około 20-25 minut. Wystudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Doprawić solą, cukrem i octem, wymieszać i podawać. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze octem lub cukrem - w zależności od upodobań smakowych.
Świetnie smakują z nieśmiertelnym schabowym i ziemniakami:)


Polecam i smacznego!:)

5 comments:

  1. U mnie zawsze z dodatkiem cebuli, albo cebuli i jabłka:) Są wtedy bardziej "ożywione" w smaku:).

    ReplyDelete
  2. uwielbiam!
    zawsze dodaję jabłko ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. robie tak samo:)) dodaję tylko łyżeczke cukru

    ReplyDelete
  4. To ja poproszę o małą porcję i do tego ziemniaczki z koperkiem;)

    ReplyDelete
  5. Aciri & Karmel-itka: musze sprobowac z tym jablkiem... nigdy takich nie jadlam:)
    Malwinko: alez prosze bardzo, czestuj sie:)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)