Sunday, September 11, 2011

Chleb Czekoladowo - Bananowy

English Version


Tym razem juz pełny przepis hehe Nie wiem co to się stało, że opublikowałam mój nieskończony post!:) A więc tym razem już bez false startu prezentuję Wam smaczny chlebuś czekoladowo-bananowy:) Ja uwielbiam mój tradycyjny chleb bananowy ale warto zrobić i ten - tak dla odmiany i urozmaicenia:) A dla tych wszystkich, co to lubią wszystko co w nazwie z czekoladą, jest to pozycja obowiązkowa! Chlebuś jest wilgotny od bananów a czekoladowego smaku dodaje mu tutaj kakao a więc radzę dodać kakao dobrej jakości, aby i smak miał chlebuś odpowiedni i kolor. W mojej szafce kakao nie mogłam znaleźć a jak już znalazłam to nie było ono z tych dobrej jakości:) No ale skoro chleb zaczęłam to i skończyć musiałam i wyszedł bardzo dobry:) Polecam i to bardzo!:) 
Z przepisu ze strony JoyofBaking.com, na której to możecie też znaleźć wideo z produkcji tegoż chleba:)

Składniki:

1 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki niesłodzonego kakao
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki orzechów włoskich 
1/2 szklanki groszków czekoladowych (białych, mlecznych lub gorzkich)
2 duże jajka - lekko ubite
113g/4oz (1 stick) masła - roztopionego i wystudzonego do temperatury pokojowej
3-4 dojrzałe banany - zgniecione (juz mogą być takie z czarną skórką a najlepsze są takie zamrożone i odmrożone tuż przed pieczeniem) - powinno ich być około 1 1/2 szklanki po zgnieceniu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Potrzebujemy dwie miski. W jednej wymieszać dobrze wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, kakao (najlepiej je przesiać), cukier, proszek i sodę. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: jajka, roztopione masło, wanilię oraz zgniecione banany. 
Następnie wlać mokre składniki do suchych, dodać orzechy oraz groszki czekoladowe i wszystko dobrze wymieszać ale nie za długo, tylko do połączenia się składników - jak za bardzo wymieszamy, chleb wyjdzie twardy i suchawy.


Ciasto przelać do lekko natłuszczonej foremki o wymiarach 9x5inch (23x13cm) i piec w temperaturze 180C (350F) przez około 55-60 minut - do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. 
Podawać ciepły lub w pokojowej temperaturze. Dobrze się przechowuje (nawet kilka dni może może sobie leżeć pod przykryciem) albo można też zamrozić. 


Polecam i smacznego!:)

5 comments:

  1. Fantastycznie wygląda. Bardzo lubię ciasto bananowe, tylko, że bananowe-czekoladowe jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję:) Super blog masz!!:)Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  2. Bardzo lubię takie chlebki;) Chętnie wypróbuję przepis;)

    miłego dnia

    ReplyDelete
  3. Wyglada f a n t a s t y c z n i e ! Uwialbiam babanowe wypieki, zawsze sa super mokre, a dodatak czekolady... ideal!

    Poprosze kromeczke! ..

    pozdrawiam serdecznie!
    Nat.
    www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Dziekuję Wam bardzo:) I dziekuję również za wizytę na blogu i miłe słowa:) Pozdrawiam!:)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)