Monday, September 26, 2011

Racuchy na Kefirze

English Version


Puszyste, delikatne i po prostu pyszne:) Warto wypróbować i zaserwować jako bezmięsny obiadek:) Dodatki całkowicie dowolne ale nam najbardziej smakowały po prostu posypane cukrem pudrem. Do tego proste i szybkie do zrobienia - to będzie jako plus i zachęta do zrobienia:)
Polecam i to bardzo!:)

Składniki (25 racuchów):

2 szklanki kefiru
2 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy (8g/0.32oz)
szczypta soli
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2-3 jabłka
cukier puder, owoce, syrop klonowy lub inne dodatki do podania

Wykonanie:

W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki - najlepiej małą trzepaczką. Można również zmiksować mikserem. Na końcu dodać pokrojone na małe plasterki jabłka.
Kłaść ciasto dużą łyżką na rozgrzany olej i piec z obu stron na rumiano.


Podawać odrazu (bo później nie są już takie puszyste) z ulubionymi dodatkami - u mnie z cukrem pudrem i truskawkami.


Smacznego i polecam!:)

8 comments:

  1. Moje obiady zwykle są wytrawne, jednak coś słodkiego na ten główny posiłek to całkiem miła odmiana. Zwłaszcza, jeśli często - tak jak ja - nie ma się co zrobić z pozostałym kefirem. ;)

    ReplyDelete
  2. u mnie dzis na obiad tez byly racuszki tylko odrobine inne :) pychotka!

    ReplyDelete
  3. Kefir pancakes? never tried them! and they look really good, maybe it's time to change my old pancake recipe

    http://bitstreats.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. racuszki bardzo dobre, ale u mnie było czuć sode;-(. wydaje mi się że dobrze wymieszałam składniki.robiłam na jogurcie naturalnym z braku maslanki. moze na nastepny raz dodam proszku do pieczenia zamiast sody? jak myślicie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm ja nigdy sody nie czuje ale moze jestem przyzwyczajona :) Mozna zamienic na proszek do pieczenia ale podobno wszystkie wypieki w ktorych jest maslanka, kefir czy jogurt lepiej sie maja z soda :) Dokladnie nie pamietam dlaczego ale tak podobno jest:) Mozesz tez dodac proszek - 1 lyzeczke i 1/4 lyzeczki sody - wtedy ta soda "pomoze" zadzialac proszkowi :) Pozdrawiam i powodzenia nastepnym razem z racuchami :)

      Delete
  5. Smakują jak te mojej mamy!
    Przepyszne!
    Zrobiłam mamie dzisiaj z okazji jej święta i była nimi zachwycona.
    Dziękuję za przepis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo sie ciesze ze tak smakowaly! :) Jak to milo mamie zrobic cos dobrego :)

      Delete

Thanks for stopping by!:)