Puszyste, delikatne i po prostu pyszne:) Warto wypróbować i zaserwować jako bezmięsny obiadek:) Dodatki całkowicie dowolne ale nam najbardziej smakowały po prostu posypane cukrem pudrem. Do tego proste i szybkie do zrobienia - to będzie jako plus i zachęta do zrobienia:)
Polecam i to bardzo!:)
Składniki (25 racuchów):
2 szklanki kefiru
2 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy (8g/0.32oz)
szczypta soli
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2-3 jabłka
cukier puder, owoce, syrop klonowy lub inne dodatki do podania
Wykonanie:
W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki - najlepiej małą trzepaczką. Można również zmiksować mikserem. Na końcu dodać pokrojone na małe plasterki jabłka.
Kłaść ciasto dużą łyżką na rozgrzany olej i piec z obu stron na rumiano.
Podawać odrazu (bo później nie są już takie puszyste) z ulubionymi dodatkami - u mnie z cukrem pudrem i truskawkami.
Smacznego i polecam!:)
słodkie obiady są pyszne.
ReplyDeleteMoje obiady zwykle są wytrawne, jednak coś słodkiego na ten główny posiłek to całkiem miła odmiana. Zwłaszcza, jeśli często - tak jak ja - nie ma się co zrobić z pozostałym kefirem. ;)
ReplyDeleteu mnie dzis na obiad tez byly racuszki tylko odrobine inne :) pychotka!
ReplyDeleteKefir pancakes? never tried them! and they look really good, maybe it's time to change my old pancake recipe
ReplyDeletehttp://bitstreats.blogspot.com/
racuszki bardzo dobre, ale u mnie było czuć sode;-(. wydaje mi się że dobrze wymieszałam składniki.robiłam na jogurcie naturalnym z braku maslanki. moze na nastepny raz dodam proszku do pieczenia zamiast sody? jak myślicie?
ReplyDeleteHmm ja nigdy sody nie czuje ale moze jestem przyzwyczajona :) Mozna zamienic na proszek do pieczenia ale podobno wszystkie wypieki w ktorych jest maslanka, kefir czy jogurt lepiej sie maja z soda :) Dokladnie nie pamietam dlaczego ale tak podobno jest:) Mozesz tez dodac proszek - 1 lyzeczke i 1/4 lyzeczki sody - wtedy ta soda "pomoze" zadzialac proszkowi :) Pozdrawiam i powodzenia nastepnym razem z racuchami :)
DeleteSmakują jak te mojej mamy!
ReplyDeletePrzepyszne!
Zrobiłam mamie dzisiaj z okazji jej święta i była nimi zachwycona.
Dziękuję za przepis.
Bardzo sie ciesze ze tak smakowaly! :) Jak to milo mamie zrobic cos dobrego :)
Delete