Dotychczas wszystkie ciasta na maślance kończyły się u mnie wielką porażką albo inaczej mówiąc potwornym zakalcem. Wypróbowałam już kilka różnych przepisów i w końcu się poddałam. Aż do chwili gdy przyjaciółka poczęstowała mnie tym ciastem a następnie podesłała mi przepis. Upiekłam już dwa razy i po prostu rewela!:) Puszyste, delikatne i tak proste do zrobienia, że dziecko nawet sobie z nim poradzi! Takie lubię najbardziej:) Można użyć oczywiście innych owoców ale nie więcej niż 600-700g i jeśli używacie mrożonych to wcześniej odmrażamy bo znów może się skończyć katastrofą:) Tak więc polecam i to bardzo!:)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka maślanki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (8g/0.32oz)
około 600g/1.3lb śliwek (użyłam Italian prunes)
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
113g/4oz masła (lub margaryny) - miękkiego
Wykonanie:
Maślanka i jajka powinny być w temperaturze pokojowej!
Śliwki umyć, przeciąć na połowę i usunąć pestki.
Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i rozrobić palcami.
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużej miski i wymieszać łyżką lub trzepaczką. Wylać na blaszkę 23x32cm/9x13inch, ułożyć śliwki (przeciętą stroną do góry), posypać kruszonką i piec w 350F/175C przez około 35-45 minut - do suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić, pokroić na kwadraty i serwować.
Polecam i smacznego!:)
ja jeszcze nie spróbowałam upiec żadnego maślankowego ciasta,ale pewnie się skuszę kiedyś skoro takie bezproblemowe jest :-)
ReplyDeleteniesamowity blog i to mój pierwszy post jaki zamieszczam na blogach kulinarnych! Wszystko jasne i przejrzyste a przede wszystkim smakowite. A co najważniejsze zdjęcia jakie prezentujesz to nie tylko zdjęcia finalne produktu ale i fazy przygotowawczej!!! a to dla mnie bardzo istotne kiedy nie wiem jak się zabrać do pracy:) dziękuję i zapraszam do siebie.
ReplyDeleteAsieja: koniecznie wyprobuj bo warto!:)
ReplyDeleteLeni: Bardzo dziekuje!:) Ciesze sie ze Ci sie u mnie podoba:) Zapraszam czesciej:) A u CIebie bylam i musze przyznac ze jestes niesamowita!:) Gratuluje talentu:)
ReplyDeleteUwielbiam ciasta śliwkowe...pycha!
ReplyDeleteDziś zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne! Świetny przepis :)
ReplyDeleteSuper! :) CIesze sie ze smakowalo :)
Delete