Ja wciąż pozostaję w bezpiecznej odległości od piekarnika i wszelkich rodzajów ciepła:) A szaszłyki przygotowałam z tego co akurat znalazłam w lodówce:) Mąż grillował:) Wyszły naprawdę smaczne! Marynata jest po prostu świetna! Mięsko rozpływało się w ustach! Przepis na nią znalazłam w książce "Dad's awesome grilling book" by Bob Sloan i musze przyznać, że jest naprawdę awesome!:) Jeszcze nie raz z niej skorzystam bo autor podaje tam wspaniałe przepisy:) Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki:
Szaszłyki:
około 200g/7oz mięsa z udek kurczaka
1/2 żółtej papryki
1/2 pomarańczowej papryki
10 małych pieczarek
1/2 małek cebuli
5 patyczków do szaszłyków (u mnie bambusowe - 25cm/10inch każdy)
Marynata:
1/3 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki białego wina
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki brązowego cukru
4 ząbki czosnku - drobno posiekanego
1 łyżeczka imbiru mielonego
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy marynatę mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miski i zalać połową przygotowanej marynaty. Włożyć do lodówki na jakieś 2-4 godziny (albo na całą noc).
Papryki oraz cebulę pokroić w dość grubą kostkę.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie - zależy jakich używacie - jeśli już zostały wcześniej namoczone (pre-soaked) to wystarczy jakieś 20 minut ale jeśli nie to potrzebują około godziny przed planowanym pieczeniem.
Wyjąć mięso z lodówki i nakładać na patyczki razem z warzywami, u mnie w kolejności: żółta papryka, cebula, mięso, pomarańczowa papryka, pieczarka i znów od początku.
Ułożyć szaszłyki w misce i polać pozostałą marynatą i zostawić jeszcze na jakieś 20-30 minut.
Rozgrzać grilla i piec szaszłyki około 6-8 minut z każdej strony.
Podawać z ulubioną sałatką lub po prostu z chlebem i ketchupem.
Polecam i smacznego!:)
Świetne szaszłyki. Przypominają mi lato... ;)
ReplyDeleteszaszłyki takie kolorowe.. pyszne są!
ReplyDeleteNiesamowicie apetycznie się prezentują. Pozdrawiam :)
ReplyDeleteSa pyszne i smaczne:) I faktycznie letnie:))) Pozdrawiam!
ReplyDelete