Sunday, December 15, 2013

Kluski z Makiem

English Version


Czas na obiecane kluski z makiem:) Nie znam nikogo kto by właśnie takie kluski serwował na Wigilię:) Z domu mojego męża. Właśnie tak się je robi u niego i tak robiła też jego babcia. Kluseczki muszą być malutkie i miękkie, wtedy smakują najlepiej. Ciasto robi się jak na kopytka. Później już tylko wszystko wymieszać z masą makową i gotowe. Ja je wprost uwielbiam i odkąd pierwszy raz spróbowałam goszczą na moim stole co roku!:) Spróbujcie, może i Wam posmakują:)


Składniki:

1.2kg/2.6lb ziemniaków
1 żółtko
2 - 2 1/2 szklanki mąki pszennej
sól

porcja masy makowej (z 300g/10.5oz maku)


Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem. Dodać żółtko i mąkę (stopniowo) i zagnieść ciasto jak na kopytka. Ciasto ma być miękkie, jak dacie za dużo mąki to kluseczki będą twarde. To jest ciasto jak na kopytka i mniej więcej tak samo powinno wyglądać.
Urywać kawałki ciasta, robić z nich cieniutki wałeczek (naprawdę cieńki musi być) i kroić małe kluseczki. Kluseczki powinny być mniejsze niż tradycyjne kopytka (u mnie mają około 1inch/2.5cm).



Gotować w osolonej wodzie, około 2 minuty po tym jak wypłyną na powierzchnię.


Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać do miski z zimną wodą. Następnie odcedzić.


Wymieszać z masą makową.


I podawać.


Polecam i smacznego!:)


11 comments:

  1. U mnie nigdy nie było tradycji takich klusek. A dobrze wyglądają:)

    ReplyDelete
  2. Dla wielu jest to tradycyjna Świąteczna potrawa ale ja ich nigdy nie jadłam ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja jadlam pierwszy raz u rodziny meza i od tej pory juz co roku:)

      Delete
  3. Takiej wersji nie znałam, przyznaję szczerze :)) U mnie pod nazwą "Kluski z makiem" widnieje makaron łazanki z masą makową i bakaliami :)

    ReplyDelete
  4. No rzeczywiście - to jest ewenement, ale skoro i Mama, i Babcia...
    To tak jak u mnie - w rodzinie eks-męża był biały barszcz (!) z uszkami i dzieci tak się nauczyły, że nawet jako dorosłe nie chcą słyszeć o innym na Wigilię. Bo jest rzeczywiście pyszny!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No tak to jest jak od malego do czegos sie przyzwyczaimy :) Moj maz o innych kluskach z makiem nie chce slyszec! :) No i tak tradycja idzie dalej bo nasze dzieci tez je juz uwielbiaja :)

      Delete
  5. Też robię takie tylko ciasto bez ziemniaków, sama mąka i wrzątek :) Pyszne są :)

    ReplyDelete
  6. Wiem ,że kluski z makiem to nie makaron z makiem ale to pierwszy przepis gdzie tak jest.
    Problem w tym ,że człowiek jest leniwy i paczka ze sklepu sama się do ręki klei, ale to nie tradycja i nie ten smak.
    U mnie w domu makaron robiła Babcia i inne kluski. Pamiętam przez mgłę ,że z makie też były. Nie pamiętam jednak czy to było coś makaronowego (podejrzewam) czy jak tu coś kopytkowego.
    To ja gotuję choć jestem facetem. Zająłem strategiczną pozycję w rodzinie by wiedzieć co jem, a moje dzieci raczej się z tego cieszą.
    Jednak makaronu nie udało mi się do tej pory zrobić. Mistrzostwo Babci jest nie do podważenia. Kluski czasami robię i tak znikają jak by ich nigdy nie było.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pozdrawiam gotujacego Faceta :) Milo mi Cie tutaj goscic :) U mnie kluski wszelkie i makarony tez znikaja blyskawicznie :)

      Delete

Thanks for stopping by!:)