Na podstawie przepisu Giady z Food Network. Zmieniałam jednak tak wiele, że to właściwie już inne danie:) Smakowało wspaniale! Jeśli lubicie soczewice to polecam do wypróbowania. Idealna do wszelkiego rodzaju mięska. Ja delektowałam się nią również jako po prostu sałatką, na lunch, bez dodatków. Pyszna! Spróbujcie sami:)
Składniki:
3/4 szklanki ryżu
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 1/4 + 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 małej cebuli
1 duży ząbek czosnku
1 mała marchewka
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy (puszka 432g/15oz)
1 łyżeczka posiekanego tymianku
5-6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
skórka i sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ryż ugotować w 1 1/2 szklanki bulionu. Wsypać do miski.
W drugim garnku rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną na małe kawałki marchewkę. Podsmażyć wszystko aż cebula się zrumieni i zmięknie.
Dodać soczewicę oraz wlać 1 1/4 szklanki bulionu i gotować na średnim ogniu aż soczewica będzie miękka (około 15-20 minut).
Wszystko odcedzić i dodać do ryżu.
Paprykę pokroić na małe kawałki, dodać do ryżu razem z kukurydzą, pietruszką oraz tymiankiem.
Dodać również skórkę i sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba i podawać.
Można serwować na ciepło lub na zimno. Super jako samodzielne danie, np. na lunch lub jako dodatek do mięsa.
Polecam i smacznego!:)
U nas dzisiaj były pierogi z soczewicą i fetą. Na pewno do soczewicy będę wracać i czuję, że ta sałatka może być pretekstem :)
ReplyDeleteTo polecam CI jesli lubisz soczewice:) Pozdrawiam:)
DeletePyszna sałatka :)
ReplyDeleteDziekuje Ivka, byla pyszna:)
DeleteNaprawdę przepyszna sałatka. Lubię próbować nowe smaki, a ta sałatka zachwyciła moje podniebienie.
ReplyDeleteZachęcam również do obejrzenia mojego bloga, może stanie się również inspiracją dla niektórych. przepisy kulinarne w sieci.