Jak już zrobiliście sobie sos gruszkowy i jeszcze go nie wyjedliście łyżeczką ze słoiczka to zapraszam na tartę z jego wykorzystaniem:) Jest pyszna. Ser super się komponuje smakowo z tymże sosem plus kruchy spód z dodatkiem przypraw korzennych i bita śmietana. Wyszło pysznie więc polecam:)
Składniki:
Ciasto:
250g/8.8oz mąki pszennej
113g/4oz/1 stick masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki przyprawy do dyni (pumpkin pie spice)
Nadzienie serowe:
600g/1.3lb sera białego - zmielonego dwa lub trzy razy
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g/1.4oz)
2 jajka
1/2 szklanki kremówki
1/2 szklanki cukru (może być puder)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki sosu gruszkowego
Dekoracja:
1/2 szklanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki przyprawy do dyni (pumpkin pie spice)
Wykonanie:
Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki (można to zrobić dzień wcześniej).
Wszystkie składniki na masę serową (oprócz sosu gruszkowego) wkładamy do miski i miksujemy do połączenia składników. Staramy się nie mieszać dłużej niż to potrzebne aby nie napowietrzać masy niepotrzebnie.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować tak aby pasowało do foremki o średnicy około 24cm/9.5inch (najlepsza jest taka z odpinanym spodem).
Na ciasto wykładamy masę serową.
Następnie na masę wylewamy sos gruszkowy (robiąc kupki łyżeczką). Po czym patyczkiem (najlepiej takim do szaszłyków) mieszamy sos z masą serową robiąc esy-floresy.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C/345F przez około godzinę i 10 minut.
Wystudzić w piekarniku, wyjąć, wystudzić całkowicie i włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Kremówkę ubić z cukrem i przyprawą i udekorować tartę.
Kroić i podawać.
Polecam i smacznego!:)
Ale piękna tarta. Twaróg z gruszką , to musi być pyszne.
ReplyDeleteWygląda niezwykle apetycznie.
ReplyDelete