Prawdziwie jesienna zupa. Można powiedzieć, że wszystkie albo prawie wszystkie dary jesieni się w niej znalazły:) A dodatkowo zyskały wiele poprzez fakt, że zostały najpierw upieczone a potem zmiksowane. Pysznie było! Jeśli zupy nie będą jeść dzieci proponuję Wam jeszcze dodać świeżego imbiru. Dla dzieci lepiej nie, przynajmniej moje narzekały, że coś je szczypie w gardle:) Jak zrobiłam bez imbiru to zjadły ze smakiem:)
Polecam do wypróbowania:)
Składniki:
340g/12oz dyni piżmowej (butternut squash)
1 mała lub 1/2 dużej cebuli
2 małe marchewki
1 pietruszka
3 małe pomidorki
2-3 ząbki czosnku
1-2 gałązki rozmarynu
1-2 gałązki tymianku
4-5 łyżki masła/oliwy/oleju lub jak u mnie tłuszczu z pieczonej kaczki
1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (użyłam domowego)
sól i pieprz
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki wystraczy przekroić na połowę. Ząbki czosnku zostawić w całości.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Ułożyć na niej warzywa. Posypać solą i pieprzem i polać tłuszczem. Na górze położyć gałązki tymianku i rozmarynu.
Przykryć folią aluminiową (lub pokrywką) i piec w piekarniku nagrzanym do 205C/400F przez około 40-45 minut.
Następnie wszystko przełożyć do garnka (razem z wszystkimi sokami, które powstały podczas pieczenia ale bez gałązek ziół). Wlać bulion i zagotować.
Następnie zupę zmiksować, doprawić jeśli jest taka potrzeba i podawać.
Można posypać zieloną pietruszką lub dolać do niej słodkiej śmietanki.
Polecam i smacznego!:)
Pyszna i bardzo pożywna :)
ReplyDeleterzeczywiście pieczenie wydobywa z warzyw najlepsze smaki. Bardzo chętnie bym zjadła taką zupę.
ReplyDelete