Sos, który możecie wykorzystać do wielu celów. Prawdziwie jesienny:) Dodałam do niego pumpkin pie spice ale jak nie macie do niej dostępu, możecie dodać po prostu cynamon.
Pumpkin Pie Spice jest chyba tak samo popularne jesienią w US jak przyprawa do piernika w Polsce w okresie zimowym:) Pojawiają się dynie i pojawia się sie przyprawa:) Jest to mieszanka mielonego cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatałowej, goździków oraz skórki z cytryny. W sumie bardzo podobna do przyprawy piernikowej:) Ja ją bardzo lubię i często wykorzystuję.
Sos gruszkowy, tym razem, dodałam do makaronu i wszystko posypałam białym serem ale ja go uwielbiam jako deser, taki bez dodatków... no pyszny!:) Polecam!:)
Składniki (na 3 szklanki):
6 dużych gruszek
1/2 łyżeczki przyprawy do pumpkin pie (pumpkin pie spice)
Wykonanie:
Gruszki umyć, przekroić na połówki, ułożyć na balszce wyłożonej pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C/350F przez około 50 minut.
Wyjąć, lekko wystudzić, zdjąć skórki, wrzucić do miski i zmiksować.
Dodać przyprawę (możecie dodać więcej), wymieszać i gotowe.
Przechowywać w lodówce.
Wykorzystać do deserów, ciast, naleśników, lodów, makaronu, itp. Sam w sobie też stanowi pyszny deser.
U mnie, np. był z makaronem i białym serem.
Polecam i smacznego!:)
mmm już widzę naleśniki polane sporą ilością takiego sosu... super!
ReplyDeleteZ nalesnikami tez probowalam! Pycha!:)
DeleteNo o takim sosiku tom jeszcze nie słyszała! Ale z drugiej strony to na naszym pogórzańskim zaścianku wszelkie nowości trudno sobie drogę torują ;-)
ReplyDeleteMarzyniu bo to taka amerykanska wersja :) Tutaj bardzo popularny jest tak zwany apple sauce - czyli z jablek taki sosik a ja zrobilam sobie z gruszek a czemu nie :)
Delete