Monday, November 25, 2013

Ciasto Salceson (czekoladowe z jabłkami)

English Version


Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza. Super proste i pyszne ciasto. Takie idealne "coś na ząb" jak się bardzo chce coś słodkiego a czasu nie ma:) Nazywa się salceson bo tak wygląda po upieczeniu. Moje nie wyglądało tak jak powinno bo chyba jabłka się nie rozłożyły w cieście tak jak powinny:) Jak chcecie zobaczyć idealny salceson to zajrzyjcie do Pyzy. Jeśli chcecie też dokładne miary produktów w gramach, również do Pyzy zapraszam, ona wszystko pięknie wypisała:) Ja ide na skróty - szklanki i łyżeczki, ale wyszło pysznie!:) U nas gdzieś znikło i nikt nie wie kiedy się to stało:) Polecam bo warto!:)


Składniki:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 3/4 szklanki mąki pszennej (230g/8.1oz)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
100ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2-3 jabłka

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać łyżkę mąki i wymieszać.


Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiać. Odłożyć.


Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą, jasną masę (jak kogel mogel powinno wyglądać).


Dodać ekstrakt. Następnie dodawać na zmianę olej i sypkie składniki (w dwóch, trzech turach).
Do ciasta dodać jabłka i wymieszać łyżką.


Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub po prostu popsikanej tłuszczem w spray'u) o wymiarach 30x12cm/12x5inch.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180C/350F przez około 60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem po około 45 minutach bo może być już upieczone, zależy od piekarnika).


Wyjąć, wystudzić, kroić i podawać. Można też zrobić polewę czekoladową.



Polecam i smacznego!:)

4 comments:

  1. Pyszne ciasto a ja dawno już go nie piekłam.

    ReplyDelete
  2. Moje dwa ulubione smaki w jednym :). Wypróbuję na pewno :)

    ReplyDelete
  3. To jedyny salceson, który zjadłabym z wielkim apetytem :)

    ReplyDelete
  4. Ja niestety, wolę prawdziwy salceson, ale na pewno obiektywnie to ciasto jest dobre, tak ładnie wyrosło, a że jabłuszka nierówno - co tam!
    A Smacznej Pyzie jeszcze nikt chyba nie dorównał ;-)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)