Thursday, September 29, 2011

Pischinger z Masą Kakaową

English Version


Albo torcik waflowy - jak kto woli:) Dość mocno kakaowy ale taki właśnie lubię najbardziej. Wilgotny tak jak powinien być i ogólnie bardzo, bardzo dobry:) Spróbujcie! Polecam:)

Składniki:

1 opakowanie wafli (u mnie prostokątne ale mogą też być owalne - 150g/5.3oz)
225g/8oz masła (2 sticks)
2/3 szklanki cukru
1 szklanka gorzkiego kakao
1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Masło, cukier, kakao i wodę rozpuścić (cały czas mieszając). 


Odstawić aby troszkę wystygło (do temperatury pokojowej) i zgęstniało. Po czym smarować wafle - zostawiając górny bez kremu.


Następnie torcik obciążyć, najlepiej położyć na nim większą deskę a następnie dużą i ciężką książkę lub książki i zostawić go na około 24 godziny.


Pokroić na kwadraty lub romby i serwować.


Polecam i smacznego!:)

5 comments:

  1. How do you prevent them from breaking?

    ReplyDelete
  2. Betty: I do nothing because they don't brake so easy:) After spreading the cream you need to press firmly and they will soak the cream. No breaking:)

    ReplyDelete
  3. Zauberi: zgadza sie:) wszystko co domowe najlepsze:)

    ReplyDelete
  4. Ale dawno nie jadłam takich wafli;) smak dzieciństwa;)pamiętam,jak babcia je robiła z masą orzechową,pycha!

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)