Sernik jest lekki i puszysty. Nie z tych ciężkich czy mazistych. Dla mnie idealny! Oryginalnie był na spodzie z ciasteczek i z brzoskwiniami z puszki na górze. Ja zrobiłam kruche ciasto na dół i pominęłam owoce. Bardzo mnie ten przepis zainteresował bo dodaje się do masy serowej ugotowany budyń! Bardzo intrygujące prawda?:) Więc musiałam spróbować co z tego wyjdzie i jak będzie smakowało:) No i publikuję a więc wyszło pysznie i smacznie!:) Godny powtórki i polecenia zwłaszcza, że robi się go szybko!:) Z przepisu Evenki.
Jeszcze jedna uwaga. Sernik tak jak zrobiłam ja, czyli używając budyniu bez cukru, jest mało słodki ale mnie osobiście taki odpowiada. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery to użyjcie budyniu z cukrem lub po prostu dodajcie więcej cukru do masy serowej.
Składniki:
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
113g/4oz/1 stick masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Ser:
1kg/2.2lb białego sera - zmielonego
2 budynie waniliowe (użyłam bez cukru ale powinny być z cukrem, 40g/1.4oz każdy)
300ml mleka
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka cukru pudru (lub więcej jeśli używacie budyniu bez cukru ale jak dla mnie było OK)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść ciasto.
Uformować w kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce conajmniej pół godziny (ja ciasto zawsze robię dzień wcześniej wieczorem).
Jeden budyń ugotować używając do tego 300ml mleka. Włożyć do miski i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała ona budyniu i w ten sposób wystudzić do zimna (ja ugotowałam dzień wcześniej, wieczorem).
Resztę składników na masę serową włożyć do miski miksera. Dodać zimny budyń i wszystko zmiksować na gładką, jednolitą masę (nie może być grudek!). Ja użyłam końcówki do ubijania białek. Super się wszystko połączyło.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować lub wyłożyć rękami na blaszkę o wymiarach 23x32cm/9x13inch, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C/320F przez 1 godzinę i 30-40 minut. Wyjąć, wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Kroić i podawać.
Polecam i smacznego!:)
Oj zjadłabym, oj zjadła :))
ReplyDeletepychotka :)
ReplyDeleteFaktycznie brzmi ciekawie! Zawsze dodawałam do sernika proszek budyniowy, nigdy nie próbowałam dodać już przygotowanego budyniu...Na pewno wypróbuję :)
ReplyDeleteDziekuje za komentarze :) Przepis jest ciekawy i wart wyprobowania:) Polecam:)
ReplyDeleteNo ja też pierwsze słyszę, chociaż serniki czasem piekę i znam wiele przepisów.
ReplyDelete