Tuesday, March 11, 2014

Kurczak Cytrynowo - Ziołowy

English Version


Wykorzystanie cytryn ciąg dalszy:) Tym razem w kurczaku. Dodatkowo, oprócz cytryn, zioła oraz wino:) Wyszło pysznie aczkolwiek kwaśno:) Sosik był za kwaśny aby nim polać mięso czy ziemniaki, ale za to kurczak smakował wyśmienicie! Świetne połączenie, mięso było bardzo aromatyczne, delikatne i miękkie. Polecam i to bardzo!:)


Składniki:

1 kurczak
1/2 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki białego wina
1/4 szklanki oliwy z oliwek
po 1 łyżce posiekanych ziół: rozmarynu, tymianku, oregano i estragonu

dodatkowo:
po 1-2 gałązce z każdego ziółka
1 cytryna - pokrojona na kawałki
sól i czarny pieprz

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, kroimy na osiem kawałków, osuszamy lekko, oprószamy solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym.


Sok z cytryny mieszamy z winem i oliwą. Dodajemy posiekane zioła, po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, mieszamy wszystko i zalewamy tym kawałki kurczaka.



Na górze układamy plasterki cytryny oraz gałązki ziół.



Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C/350F i pieczemy około 1 godzinę i 20-30 minut.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką czy sałatką. Można lekko polać kurczaka sokiem z pieczenia (ale delikatnie bo jest kwaśny).


Polecam i smacznego!:)

2 comments:

  1. Marzynia, ja robiłam kurczaka maślano - cytrynowego, ale nie dodawałam wina. Na marginesie mówiąc JA NA PEWNO bym sobie ryż polała :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marzyniu moja droga! Ty naprawde z moja corka bys sie dogadala bez problemu! Ona sobie tez ryz polala haha

      Delete

Thanks for stopping by!:)