Wykorzystanie cytryn ciąg dalszy:) Tym razem w kurczaku. Dodatkowo, oprócz cytryn, zioła oraz wino:) Wyszło pysznie aczkolwiek kwaśno:) Sosik był za kwaśny aby nim polać mięso czy ziemniaki, ale za to kurczak smakował wyśmienicie! Świetne połączenie, mięso było bardzo aromatyczne, delikatne i miękkie. Polecam i to bardzo!:)
Składniki:
1 kurczak
1/2 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki białego wina
1/4 szklanki oliwy z oliwek
po 1 łyżce posiekanych ziół: rozmarynu, tymianku, oregano i estragonu
dodatkowo:
po 1-2 gałązce z każdego ziółka
1 cytryna - pokrojona na kawałki
sól i czarny pieprz
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, kroimy na osiem kawałków, osuszamy lekko, oprószamy solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sok z cytryny mieszamy z winem i oliwą. Dodajemy posiekane zioła, po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, mieszamy wszystko i zalewamy tym kawałki kurczaka.
Na górze układamy plasterki cytryny oraz gałązki ziół.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C/350F i pieczemy około 1 godzinę i 20-30 minut.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką czy sałatką. Można lekko polać kurczaka sokiem z pieczenia (ale delikatnie bo jest kwaśny).
Polecam i smacznego!:)
Marzynia, ja robiłam kurczaka maślano - cytrynowego, ale nie dodawałam wina. Na marginesie mówiąc JA NA PEWNO bym sobie ryż polała :-D
ReplyDeleteMarzyniu moja droga! Ty naprawde z moja corka bys sie dogadala bez problemu! Ona sobie tez ryz polala haha
Delete