Walentynkowy deser dla zabieganych. Ciasto proste i szybkie do zrobienia. Po pół godzinie no i może jakichś 10 minutach można się zajadać:) Potrzebujecie tylko miski i łyżki. Mieszamy, mieszamy, rozpuszczamy i tyle. Polecam bardzo!:) Ciasto jest bardzo miękkie, puszyste i smakuje super! Polecam użyć gorzkiej czekolady, wtedy ciasto będzie ciemniejsze i będzie smakować dużo lepiej niż z mleczną ale oczywiście z mleczną też się uda i będzie dobre (ja próbowałam w obu wersjach):) W takiej czy innej wersji polecam no i wszystkim życzę wspaniałych Walentynek!:) Przepis pochodzi z tej strony - klik.
Składniki:
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru (oryginalnie była 1 szklanka)
szczypta soli
1 łyżeczka sody
57g/2oz czekolady (najlepiej gorzkiej ale może też być mleczna)
2 łyżki masła
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
150g/5.3oz czekolady
150ml kremówki
1 łyżeczka złotego syropu lub miodu
posypki do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól.
W miseczce umieścić masło i czekoladę i rozpuścić (najlepiej w mikrofali).
W kolejnej misce wymieszać maślankę, olej, jajko i ekstrakt waniliowy.
Płynne składniki dodać do suchych i wymieszać.
Następnie dodać do tego rozpuszczoną czekoladę z masłem i znów wymieszać.
Przelać do foremki (u mnie kwadratowa o boku 23cm/9inch ale oryginalnie powinna być mniejsza o boku 20cm/8inch).
Piekłam w 180C/350F przez 30 minut (do suchego patyczka).
Wystudzić, polać polewą i ewentualnie ozdobić.
Aby zrobić polewę: siekamy czekoladę i wrzucamy do miseczki. Kremówkę doprowadzamy do wrzenia (w mikrofali lub na gazie) i wlewamy do czekolady. Zostawiamy na 1-2 minuty po czym energicznie mieszamy aż się czekolada całkowicie rozpuści. Dodajemy miód/syrop, mieszamy i zostawiamy aby wystygła do temperatury pokojowej (i zgęstniała). Polewamy ciasto.
Polecam i smacznego!:)
I znów dziewczynki każą Ci przekazać, że tak, owszem, proszę zapakować :-)
ReplyDeleteJuz pakuje Marzyniu! :)))))))))))))) Pozdrawiam! :)
DeleteAż mi się wierzyć nie chce, że w tak krótkim czasie takie fajne ciacho zrobiłaś.
ReplyDeleteProsto i smacznie, tak lubię ;)
ReplyDelete